FEST: Domaći film „Enklava“ i poljski“Telo“

Na 43. Festu večeras će u Sava centru, u nacionalnoj takmičarskoj selekciji, biti održana svečana premijera filma "Enklava" reditelja i scenariste Gorana Radovanovića, dok će u glavnom programu van konkurencije biti prikazan poljski film "Telo" za koji je Malgožata Šumovska dobila Srebrnog medveda za režiju na Berlinalu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.03.2015.

09:25

Default images
Scena iz filma "Enklava"

Kako je Tanjugu izjavio Radovanović, njegov motiv je bio da filmom "kaže jednu našu umetničku istinu o savremenom Kosovu i Metohiji".

"Želeli smo da zabeležimo nešto i za nas i za buduće generacije, da napravimo dobar umetnički film sa tom možda najvećom dramom u savremenoj Evropi, dramom života jednog naroda, jedne zajednice - Srba u getu". ističe Radovanović.

Film obradjuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu i živi sasvim izolovano u enklavama, a u fokusu priče su deca i odnos oca i sina.

Glavnu ulogu igra dečak sa Kosova Filip Šubarić, uz Nebojšu Glogovca (otac), Anicu Dobru (tetka), Miodraga Krivokapića (sveštenik), Nenada Jezdića, Gorana Radakovića i drugih glumaca.

Likove tri albanska dečaka iz susednog sela igraju dečaci sa Kosova - Denis Murić, Nenad Stanojković i Milan Sekulić.

Domaći producent "Nama film" (Jesenka Jasinger) dobio je podršku srpskih filmskih i državnih institucija, kao i značajnih medjunarodnih fondova (iz Evrope i Nemačke), pa je i deo ekipe iz inostranstva.

Direktor fotografije bio je Aksel Šnepat. Muziku potpisuje čuvena grčka kompozitorka Eleni Karaindru, scenografiju Vladislav Lašić, a montažer je Andrija Zafranović.

Jedna od najcenjenijih poljskih rediteljki Šumovska, rođena 1973. u Krakovu, bavi se i scenarijem i produkcijom igranih i dokumentarnih filmova.

Njeni filmovi su osvojili brojne nagrade u Poljskoj i na međunarodnoj sceni - Srebrnog leoparda u Lokarnu za "33 prizora iz života", nagradu Tedi na Berlinalu za "W imie...", nominacije za Evropsku filmsku nagradu kao otkrića godine za "Srećnog čoveka" i "One", u kojem je igrala francuska zvezda Žilijet Binoš i koji je prodat u više od 40 zemalja.

U filmu "Telo" jedan do glakvih likova je Januš, čovek koga nije lako šokirati. Kao islednik on se bavi preciznim istraživanjima i analizira scene zločina do najsitnijih detalja. Uprkos teškim situacijama sa kojima se susreće, on radi vredno. Ipak, oseća se bespomoćno kada mora da se suoči sa svojom anoreksičnom ćerkom Olgom, koja i dalje pati za mrtvom majkom.

U strahu da će se devojka povrediti, otac je odvodi na kliniku gde se za nju brine psihoterapeutkinja Ana. Nekoliko godina ranije, Ana je izgubila bebu i sada se izolovala u svom zabarikadiranom stanu gde doziva duhove koji komuniciraju sa živima.

Šumovska koristi elemente crne komedije da govori o poteškoćama s kojima se ljudi sreću kada tuguju zbog gubitka voljene osobe. Film ispituje strah od intimnosti, ali i žudnju za intimnošću, samopovredjivanje zbog mentalnog bola i beg u ezoterično.

Ovo je kompleksno promišljanje o usamljenosti srca i konflikta racionalnog i vere u natprirodni univerzum, navodi se u Festovoj najavi programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: