Sokurov: Ponosan sam na srpske kolege

Nakon što je prethodnog dana izazvao lavinu komentara svojim izjavama na okruglom stolu organizovanom u okviru pratećeg programa 43. Festa, ruski reditelj Aleksandar Sokurov primio je 1. marta Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke, navodeći kako je ponosan na rad svojih srpskih kolega.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.03.2015.

13:47

Default images
Foto: Tanjug / Danilo Peternek

Nagrada Zlatni pečat uručena je proslavljenom ruskom reditelju u novom zdanju Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici.

Najveće priznanje te institucije 31. dobitniku uručio je direktor Kinoteke Radoslav Zelenović. On je izrazio zadovoljstvo pošto je Sokurov pre svečanosti obišao to zdanje i pogledao aktuelne postavke.
Foto: Tanjug / Danilo Peternek
Zelenović je podsetio da su među dobitnicima priznanja za ukupan doprinos sedmoj umetnosti, ustanovljenom povodom stogodišnjice filma 1995. godine, Đuzepe de Santis, Jirži Mencel, Nikita Mihalkov, Vim Venders, Luk Beson, Žerar Depardje, Rejf Fajns i drugi napomenuvši da su svi laureati morali da posete Jugoslovenski kinoteku.

Sokurov je izrazio zadovoljstvo što Srbija ima muzej kao što je Jugoslovenska kinoteka, koju po njegovim rečima nemaju ni Moskva ni Sankt Peterburg. On je dodao da vode borbu kako bi osnovali i otvorili Muzej kinoteke u Sankt Peterburgu, ali da neće biti raskošan kao ovaj u Srbiji.

Reditelj je napomenuo da bi mladi ljudi trebalo da budu zahvalni što imaju instituciju kao što je Jugoslovenska kinotea, kao i da budu svesni da je to rezultat velike borbe i zalaganja.
Foto: Tanjug / Danilo Peternek
Sokurov se upisao u knjigu utisaka Kinoteke i prisutnima je pročitao poruku. "Oduševljen sam onime što sam video i ponosim se svojim srpskim kolegama", zapisao je on.

Ruski reditelj je počasni gost 43. Festa, na kojem je primio i novoustanovljenu nagradu Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

U okviru Festa biće prikazana retrospektiva njegovih filmova, uključujući “Fausta” za koji je 2011. dobio Zlatnog lava u Veneciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: