43. Fest: Britanski "'71" i mađarski "Beli bog"

U glavnom takmičarskom programu 43. Festa danas će u velikoj dvorani Sava centra biti prikazani britanski film “'71” i mađarski “Beli bog”, a u nacionalnoj takmičarskoj selekciji u Dvorani kulturnog centra Beograda “Neposlušni”.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.03.2015.

09:15

Default images
Beli bog

Reditelj Jan Demanž i scenarista Gregori Burke snimili su film “'71” u žanru drame, akcije i trilera, čija se radnja dešava 1971. godine u Severnoj Irskoj. Sukobi prerastaju u građanski rat, a mladi britanski vojnik se gubi tokom akcije u Belfastu. Njegov povratak u bazu te noći pretvara se u odiseju prepunu neizvesnosti, straha i očaja.

Snažna drama "Beli bog" poznatog reditelja Kornela Mundruca prikazuje mračnu sliku savremenog sveta kroz simboličnu, ali i žestoku priču o odnosu ljudi i pasa. Ovaj film je dobio nagradu na festivalu u Kanu, u selekciji "Izvestan pogled", a našu publiku osvojio je prošlog leta na festivalu na Paliću. Debitantski film rediteljke i scenaristkinje Mine Đukić "Neposlušni" takođe je poznat domaćoj publici i ove zime je prikazivan u bioskopima, a sada će ga na Festu ocenjivati međunarodni žiri.

U Sava centru večeras se van konkurencije prikazuje jedan od filmova koji su apsolutno obeležili sezonu - "Čovek-ptica" (Birdman) Alehandra Gonsalesa Injaritua, koji je među brojnim nagradama osvojio Oskare za najbolji film, režiju, scenario, fotografiju, dok je Majkl Kiton dobio Zlatni globus za najbolju mušku ulogu.

Film govori o propalom glumcu koji se proslavio ulogom maskiranog heroja - Birdmana i koji pokušava da se vrati na velika vrata pozorišnom adaptacijom pripovetke "O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi" Rejmonda Karvera. Miljenik publike Vudi Alen učestvuje na Festu u programu "Panorama" sa filmom "Magija na mesečini", a popodnevna projekcija u Sava centru je rasprodata.

Raznovrsni programi Festa teku celog dana. Uz Sava centar i Kulturni centar Beograda, festivalske dvorane su i Dom omladine, Dom sindikata, dve zgrade Kinoteke i bioskop Fontana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: