Filmski saveti - šta gledati na 43. Festu?

Umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelići selektor Mladen Ðorđević opredelili su se za neke filmove koje je odabrao i Diter Koslik za nedavno održano 65. Berlinale, pa će naša publika videti ta ostvarenja čak pre gledalaca u zemljama autora, na 43. izdanju beogradskog festivala koji počinje sutra.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 28.02.2015.

14:01

Default images
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

Umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelići selektor Mladen Ðorđević opredelili su se za neke filmove koje je odabrao i Diter Koslik za nedavno održano 65. Berlinale, pa će naša publika videti ta ostvarenja čak pre gledalaca u zemljama autora, na 43. izdanju beogradskog festivala koji počinje sutra.Pantelić je u izjavi za Tanjug preporučio izuzetan islandski film Dagura Karija, koga se sećamo po filmu "Noi Albinoi" od pre desetak godina, a sada je snimio "Devičanske planine".

Naš stari znanac Andreas Drezen snimio je, kako je rekao Pantelić, istočno nemačke "Rane" - film "Dok sanjamo" koji "otvara mnoga bitna pitanja nad kojima i mi ovde u Srbiji možemo da se zamislimo, iako je naizgled lokalnog karaktera".

On je izrazio veliko zadovoljstvo što su u program Festa uvrstili još jedan film kao i selektor Berlinala - "Telo" Malgožate Šumovske, poljske rediteljke koja je već stekla popularnost širom sveta svojim ranijim filmovima.
Telo
"Ovoga puta otvara temu koja je lako mogla da dovede do oštre kritike, ali je umesto toga dobila hvalospeve i osvojila Srebrnog medveda za režiju u Berlinu", primetio je on.

Pantelić nije želeo da preporučuje filmove koji su prethodnih dana dovoljno bili u žiži javnosti kao kandidati za Oskara, ali je među nominovanima ipak izdvojio "Divlje priče" Damjana Šifrona (Argentina).

"To je film koji publika obožava, kritika isto, a takvih nema dosta u toku produkcione godine. Na Festu ćemo imati zadovoljstvo da ugostimo jednog od glavnih glumaca - Valtera Donadoa u ovoj crnohumornoj i izuzetno inteligentnoj priči", dodao je on. Kao lični izbor naveo je pre svih ruski film "Durak" Jurija Bikova koji "otvara temu koja je itekako aktuelna svuda u svetu, pa tako i kod nas, a radi se o neodgovornosti vlasti koja duboko korumpirana obavlja svoje poslove, te zbog toga ugrožava živote svojih građana".

"Voleo bih jako da preporučim film ‘Raj’ Mie Hansen-Lav (Francuska), koji je nastao po autobiografskoj priči njenog brata poznatog didžeja Sena Lava. Ovaj film nas vraća u Pariz kraja devedesetih i početkom dvehiljaditih godina. Takođe bih voleo da preporučim jedan od najboljih turskih filmova, ako smem da budem neskroman - meni najbolji i pored laureta iz Kana (Džejlanovog "Zimskog sna"), a to je "Jagnje" Kutluga Atamana, najbitniji film koji se u toj evroazijskoj zemlji pojavio u ovoj sezoni", rekao je Pantelić.

On je dodao da je vrlo bitan i film "Ksenija" Panosa Kourtasa (Grčka), koji obrađuje temu identiteta Albanaca koji žive u toj državi.
Takva su pravila
Preporučio je i film "Takva su pravila" hrvatskog reditelja Ognjena Sviličića, koji ovih dana beleži dosta uspeha po svetu, sa izuzetnim ulogama bosanskih glumaca Jasne Žalice i Emira Hadžihafizbegovića, što ne ostaju nezapažene gde god se taj film prikaže, počev od premijere u Veneciji.

Vrlo je zanimljivo da Fest prikazuje i rediteljski debi Ognjenove supruge Vanje Sviličić "Zagreb kapućino".

"I oni su bili iznenađeni tom našom odlukom. Međutim, imati na Balkanu jedan film, ja ne volim tu odrednicu, ali to jeste ženski film, sa Milom Kočiš i Milom Elegović je prosto nešto što treba da bude predstavljeno publici Festa", rekao je Pantelić. Na njegovoj listi je i "Daleko od ljudi" Davida Olefana (Francuska), koji će biti gost Festa. "U Veneciji je podigao kritiku na noge, a nemila dešavanja početkom godine u Parizu još više su aktuelizovala ovu priču o mogućem prijateljstvu hrišćanina i muslimana, negde u vreme Prvog svetskog rata."

Takođe je preporučio izuzetno hrabar film "Rez" koji je napravio stari znanac Festa Fatih Akin, nemački reditelj turskog porekla.

"Autor se pozabavio temom o kojoj se u Turskoj dosta ne govori, to je genocid nad Jermenima na teritoriji današnje Turske, a u vreme Prvog svetskog rata. To je film koji zaslužuje apsolutno svu pažnju, on ni po čemu ne podseća na dosadašnji Akinov rad, ali sam siguran da će publika uživati u ovoj bolnoj, teškoj priči koja mora da izmami suze."

Umetnički direktor Festa skrenuo je pažnju i na domaće filmove - premijeru "Enklave" Gorana Radovanovića i domaću premijeru nagrađivanog "Ničijeg deteta" Vuka Ršumovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: