Otvoren 43. Fest - tamo gde se sastaju zvezde

Međunarodni filmski festival 43. Fest, pod sloganom "Tu smo - u sazvežđu pobednika", svečano je otvoren 27. februara u velikoj dvorani Sava centra, a već danas na programu su domaće premijere nekih od najnagrađivanijih srpskih i inostranih filmova.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Tanjug

Subota, 28.02.2015.

09:14

Default images
Foto: Tanjug / Sava Rdovanoviæ

U okviru ceremonije uručene su novoustanovljene nagrade "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti našoj slavnoj glumici Mileni Dravić i istaknutom ruskom reditelju Aleksandru Sokurovu.

Divu srpskog i evropskog filma publika je na nogama pozdravila dugim i burnim aplauzom. Već na sceni, u trenutku uzbuđenja, ona je pala, ali se odmah uspravila i šaljivo primetila da se - dočekala kao Madona pre neki dan.

Statuetu "Beogradski pobednik" uručio joj je umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić, a prethodno su prikazani inserti iz njene duge i bogate karijere.
Foto: Tanjug / Sava Rdovanoviæ
"Zahvalna sam i ukazana mi je velika čast ovom nagradom. Još kao dete sam odlazila sa roditeljima na Kalemegdan i gledala taj divni spomenik, simbol našeg grada. Želela sam da ga dotaknem i evo - želja mi se ispunila, on je dotakao mene", rekla je Milena Dravić.

Povodom mnogih priznanja koja je dobila, izjavila je da "ne broji nagrade, već godine življenja, godine odrastanja voljene devojčice Ive i sate kada će taj divni trenutak podeliti sa suprugom Draganom Nikolićem".

Na svečano otvaranje su po crvenom tepihu došli poznati glumci, reditelji i ličnosti iz javnog i kulturnog života, među njima predsednici dva žirija - glumica Neda Arnerić i hrvatski pisac Miljenko Jergović, ministarka Kori Udovički, direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, direktor Doma omladine Beograda Marko Stojanović, stilista Filip Maksimović, kreator Bata Spasojević...

Mnogo rusofila, a malo se govori ruski

Foto: Tanjug / Sava Rdovanoviæ
Reditelju Sokurovu "Beogradskog pobednika" uručio je gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević ističući da je "svako ko je imao priliku da gleda filmove Sokurova postao u najmanju ruku za nijansu-dve bolji čovek i bolje razumeo tanane vibracije ljudske duše".

Sokurov se obratio publici na ruskom jeziku, uz komentar da "u Srbiji ima puno rusofila, a da se malo govori ruski".

"Želim da se zahvalim svima koji su učestvovali u organizaciji i dodeli ove nagrade i da zahvalim za trud uložen u razumevanje. Svakoga dana vidimo koliko je teško razumeti drugog čoveka, svakim danom kao da je to sve teže i teže. Hvala Beogradu i hvala Festu za razumevanje", rekao je Sokurov.

U okviru svečanog otvaranja, koje su vodili glumci Hristina Popović i Miloš Timotijević, nastupio je hor "Viva Vox", a arhivski snimci podsetili su na početke i zlatno doba Festa.
Foto: Tanjug / Sava Rdovanoviæ
Festival je svečano otvorio gradonačelnik Beograda Siniša Mali, a kao prvi film u ovogodišnjem glavnom programu, van konkurencije, prikazana je francuska produkcija "Sen Loran" u režiji Bertrana Boneloa, biografija slavnog modnog kreatora Iv Sen Lorana, čiji lik tumači Gaspar Ulijel.

Raznovrsan program Festa obuhvatiće oskarovce i pobednike stranih festivala, autorske i filmove nezavisne produkcije, kontroverzne i žanrovske naslove iz celog sveta, ostvarenja srpske kinematografije...

Prema novom konceptu Fest je od revijalnog festivala postao takmičarski, sa tri selekcije: Glavni takmičarski program (15 filmova), Srpski film (12 filmova) i Granice (12 filmova). Međunarodni žiriji odlučiće o dobitnicima "Beogradskih pobednika" u više kategorija.

Do 8. marta u Sava centru i drugim beogradskim dvoranama biće premijerno prikazano 90 stranih i domaćih filmova.

Od Venecije do FEST-a: “Ničije dete” i “Čovek ptica”

Foto: Tanjug / Sava Rdovanoviæ
Dugo očekivana domaća premijera filma "Ničije dete" biće održana večeras, 28. februara, u velikoj dvorani Sava centra.

Debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića osvojio je u poslednjih nekoliko meseci, od svetske premijere u Veneciji, desetak nagrada na različitim festivalima širom sveta uz izuzetan prijem kod publike.

Film je baziran na istinitoj priči o divljem dečaku (Denis Murić) koga su sredinom osamdesetih godina 20. veka lovci pronašli među vukovima u šumi u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslat u Beograd u dom za nezbrinutu decu da se socializuje.

Suprotno predviđanjima, dečak, koji nasumično dobija ime Haris, počinje ubrzano da se razvija i sklapa prijateljstva. Počnije rat u BiH, a u dom stiže pismo od lokalnih bosanskih vlasti kojim se zahteva Harisov brzi povratak...

U filmu pored Murića igraju deca Pavle Čemerikić i Isidora Janković i glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić, Mihailo Laptošević, Draginja Voganjac, Marija Opsenica, Ljuba Todorović i Bora Nenić.

Direktor fotografije je Damjan Radovanović, kome je ovo takođe prvi igrani film. Film je realizovan u produkciji Miroslava Mogorovića iz kuće Art & Popcorn iz Beograda, koproducenti su Radio-televizija Srbije, Baboon Production iz Srbije, Kinorama iz Hrvatske. "Ničije dete" su podržali Filmski centar Srbije, Grad Beograd i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

NO ONE`S CHILD- directed by Vuk Ršumoviæ- Official Trailer from SOUL FOOD DISTRIBUTION & SALES on Vimeo.

Na programu Festa van konkurencije prikazuje se jedan od filmova koji su apsolutno obeležili sezonu - "Čovek-ptica" (Birdman), koji je među mnogobrojnim nagradama osvojio Oskare za najbolji film, režiju, scenario, fotografiju, dok je Majkl Kiton dobio Zlatni globus za najbolju mušku ulogu.

Prva projekcija je već danas u devet ujutro u Sava centru, a zatim sutra uveče u SC, uz dve projekcije 2. marta - u bioskopu Fontana i u Domu omladine Beogada.

Ovaj film Alehandra Gonzalesa Injaritua predstavlja preokret u njegovoj karijeri. Meksički reditelj slavu i ugled stekao je zahvaljujući potresnim dramama, filmovima takozvane trilogije smrti: "Amorres peros", "21 gram", "Vailon", kao i filmom "Prelepo".

"Čovek-ptica" je svojevrstan eksperiment - ne samo što je rediteljeva prva komedija, već je i tehnički zahtevan budući da je sastavljen iz veoma dugih kadrova neprimetno montiranih kako bi delovalo da je ceo film jedan neprekinut kadar.

Film govori o propalom glumcu koji se proslavio ulogom maskiranog heroja - Birdmana i koji pokušava da se vrati na velika vrata pozorišnom adaptacijom pripovetke "O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi" Rejmonda Karvera.

-- Recenziju filma “Čovek ptica” možete pročitati OVDE. --

Raznovrsni programi Festa teku celog dana. Uz Sava centar, festivalske dvorane su i Dom omladine, Dom sindikata, Dvorana kulturnog centra Beograda, dve zgrade Kinoteke i bioskop Fontana. Sve informacije o projekcijama i programu Festa možete pronaći na zvaničnom sajtu festivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: