43. FEST predstavlja regionalne hitove

Pored domaćih filmova, ovogodišnji Fest će od 27. februara do 8. marta predstaviti neke od najboljih prošlogodišnjih ostvarenja iz regiona.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2015.

21:49

Default images
Zagreb Kapuæino

Ovi filmovi imaće šansu da osvoje nagradu “Nebojša Đukelić” koja se dodeljuje filmu koji na najbolji način spaja tradiciju bioskopskog i umetničkog filma, a u duhu kritičarskog rada Nebojše Đukelića, usmerenog ka mirenju ove dve struje.

Diplomu i nagradu u uslugama za sledeći projekat nagrađenog producenta ili reditelja, u vrednosti od 5000 evra, obezbedila je fondacija „Nebojša Đukelić“, a žiri će činiti filmski kritičari regiona Nenad Polimac, Vesna Perić i Vuk Perović.

Zagreb Kapućino je debitantsko ostvarenje hrvatske rediteljke Vanje Sviličić. Ovo je priča o dve najbolje prijateljice iz detinjstva, Petri i Kristini, koje se sreću posle mnogo godina. Petra se razvodi i Kristina, gradska devojka, dolazi iz Kelna u Zagreb da je teši i pomogne joj da nastavi život bez muža i porodice.

Uz nekoliko šoljica kafe i preko večernjeg izlaska upoznajemo njihove strahove, terete, njihovu samoću i nesigurnost. Ovo je jedna prava ženska urbana priča, drama ali sa komičnim elementima.

Film je na programu 6. marta u 20h u Domu sindikata i 7. marta u 14:30h u Dvorani kulturnog centra. Vanja Sviličić i glavna glumica Mila Elegović biće gošće FEST-a.
Takva su pravila
Vanjin muž, Ognjen Sviličić već je poznat domaćoj publici, a i on će se na FEST-u predstaviti svojim filmom Takva su pravila. Ivo i Maja žive tihim životom u dosadnom predgrađu Zagreba. Jedne noći njihovog sina Tomicu drugi tinejdžer napada na ulici, prebija ga i ostavlja teško povređenog. U tom trenutku se ruši njihov svet lažne bezbednosti.

I dok prolaze kroz nepodnošljiva iskušenja, primorani su da preispitaju svoje živote i sve u šta su verovali. Priča je zasnovana na istinitim događajima o tinejdžeru iz Zagreba koji je na smrt prebijen na ulici.

Uloge tumače Jasna Žalica, Hrvoje Vladisavljević, Veronika Mah i Emir Hadžihafizbegović koji je osvojio nagradu na festivalu u Veneciji. Film je prikazan na festivalima u Stokholmu, Pusanu i Varšavi, gde je Sviličić osvojio nagradu za režiju.

Na FEST-u se takmiči za Beogradskog pobednika u glavnom takmičarskom programu, a možete ga pogledati 4. marta u 11h u Sava centru, 5. marta u 19.30h u Dvorani kulturnog centra i 6. marta u 15h u Domu omladine. Reditelj i glumci Jasna Žalica i Emir Hadžihafizbegović predstaviće se beogradskoj publici.
Deca sunca
Deca sunca je priča o porodici i vernosti, ljubavi i gubitku, izdaji i pokajanju. Scenario za film napisao je Gordan Mihić, a reditelj je Antonio Mitrićeski koji će posetiti Beograd i predstaviti svoj film sa glumicom Biljanov Tanevskom.

“Film će prikazati makedonsku familiju preko koje želim da napravim dijagnozu društva, presek svih njihovih stradanja, iluzija, iskušenja... Trudim se da obuhvatim mentalitet naroda, da ne pobegnem od istine koja me najviše interesuje u ovom filmu. Ljubav je svuda oko nas ista i pulsira u filmu. Ceo film snimamo "iz ruke", jer želim da ima dokumentaristički duh. Posebnu pažnju posvećujemo - svetlu”, kaže Mitrićeski.

Film je na programu 4. marta u 17.30h u Domu sindikata, i 5. marta u 14.30h u Dvorani kulturnog centra.
Inferno
Inferno je novi film slovenačkog reditelja Vinka Mederndorfera. U središtu filma je mlada nezaposlena porodica iz radničke klase i njihova svakodnevna borba za opstanak. Ova porodica je kao i svaka druga evropska porodica koja pokušava da živi od sopstvenog rada.

Zbog globalne ekonomske krize njihovi životi završavaju u ćorsokaku. Čini se kao da nema izlaza. Pojedinci ne mogu da se bore protiv nepravde, jada, nevidljive vladavine kapitala...

Mederndorfer će biti gost FEST-a, kao i glumci Marko Mandić i Medea Novak. Film je na programu 1. marta u 20h u Domu sindikata i 2. marta u 19.30h u Jugoslovenskoj kinoteci.
Memoari slomljenog uma
Memoari slomljenog uma je naziv novog filma Danijela Lole Ilića koji živi i stvara u Puli. To je film o čoveku i društvu, kompilacija misli o životu i vremenu u kojem živimo.

Glavni karakter se preispituje i pokušava da nađe odgovor na pitanje o pravoj vrednosti ljudskog postojanja, vrednosti koju smo možda zaboravili. Film predstavlja emotivnu i ponekad nadrealnu „vožnju" kroz stanja svesti onoga koji se ne uklapa u svet i pokušava da dokuči da li svet propada ili je on taj koji je slomljen.

Film se nalazi u selekciji Microwave i na programu je 6. marta u 17.30h u Domu sindikata i 7. marta u 12h u Dvorani kulturnog centra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: