Čudesna "Ida": Oskar koji (ni)je dobrodošao?

U euforiji proslava i čestitanja zbog Oskara za poljski film "Ida" ponovo su počeli napadi konzervativne nacionalističke i ultrakatoličke desnice da nagrađeno ostvarenje baca ljagu na Poljsku, jer ne objašnjava dovoljno istorijski kontekst da su krivci za Holokaust nacisti i Nemci, a ne Poljaci.

Kultura

Izvor: Izvor: Daša Pavloviæ, dopisnica agencije Beta

Utorak, 24.02.2015.

18:40

Default images
Beta/AP

"Ne želimo tu nagradu", "(Gnj)Ida", "Režiser iz klana Košer Nostra" neki su od pristojnijih uvredljivih komentara poljskih nacionalista koji su sada preplavili poljski internet.

Suzdržaniji konzervativci ponovo zahtevaju da se na početku ili na kraju snimka pojavi objašnjenje istorijskog konteksta, da strani gledaoci ne bi pomislili da su Poljaci pobili milione Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Desetina hiljada potpisa našlo se na takvoj peticiji čim je film “Ida” nominovan za Oskara, a peticija oživljava sada nakon osvajanja nagrade.

Crno-beli film “Ida” u neuobičajenom formatu 4:3, koji je u snimio u Lođu britansko-poljski režiser jevrejskog porekla Pavel Pavlikovski, kamerna je priča smeštena u posleratnu Poljsku, o siročetu koje je kao bebu spasao od Holokausta katolički manastir dajući joj novi identitet.

Ona tek od svoje tetke, sudije i staljinističkog tužioca, zvane pogrdno Krvava Vanda, saznaje da je Jevrejka.
Beta/AP
Poetska, minimalistička priča vodi Idu i njenu tetku u selo iz koga je bežala pred nacistima porodica Lebenštajn, a zatim do grobova njenih roditelja koje su poljski susedi ubili u šumi da otmu njihovo imanje.

"Čudesni film u kome se Poljaci ponovo ispovedaju za tuđe grehe... Bez predznanja o burnoj prošlosti Poljske zaključci iz ‘Ide’ su jednostavno nepravedni. Poljaci ne samo da su ubijali Jevreje nego su osuđivali na smrt i Poljake same. Koliko ih je zaista bilo, ko je zaista izveo Holokaust i na čijim bajonetima je komunizam instaliran u Poljsku, to gledaoci neće više nikad saznati", naveo je glavne zamerke novinar Marćin Makovski.

Napadima na “Idu” iz nacionalističke desnice i zahtevima da uz film ide i objašnjenje istorijskog konteksta kategorično se usprotivio klasik svetske kinematografije, takođe dobitnik Oskara, poljski režiser Andžej Vajda.

"Zašto nije potrebno da uz ‘Idu’ dodajemo uvod koji bi objašnjavao poljsku istoriju? Pa zato što taj uvod za ‘Idu’ predstavlja nekoliko desetina poljskih filmova koji su snimani tokom nekoliko decenija. Bila su vremena kada je film progovarao o nekim stvarima prvi put... Film Pavlikovskog ne tumači istoriju zato što smo je već ranije protumačili", kazao je Vajda za današnju "Gazetu viborču". "’Ida’ tretira istoriju na dublji, egzistencijalni način. I u vidu forme i slike i sadržaja. Konačno se rodio film koji unosi nešto novo. Ukazuje na prošlost, ali pokazuje ljudsku sudbinu", rekao je Vajda.

Slavni režiser odbio je odlučno i komentare ruskih medija, paradoksalno na liniji sa poljskim nacionalistima, da je nagrađen Pavlikovski, a ne ruski film “Levijatan”, zato što je snimio film o Holokaustu, a jevrejski lobi vlada Amerikom.

"’Ida’ nije dobila nagradu zato što je film na konkretnu temu, zato što se na tu temu snima mnogo filmova u mnogim zemljama. Pavel Pavlikovski dobio je Oskara zato što je snimio sjajan film čija umetnička snaga je uprkos kulturnim i jezičkim razlikama uspela da ovoji Filmsku akademiju u SAD", kazao je Vajda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: