Preminuo Leonard Nimoj - Spok iz "Zvezdanih staza"

Legendarni glumac Leonard Nimoj, najpoznatiji po ulozi Vulkanca Spoka iz serijala "Zvezdane staze", preminuo je u svom domu u Los Anđelesu u 84. godini života.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 27.02.2015.

18:28

Default images

Nimoj je izgubio bitku sa plućnim oboljenjem sa kojim se borio dugo godina. Kako je sam rekao, probleme je izazvao njegov dugogodišnji pušački staž, iako se tog poroka odrekao pre čak tri decenije.

Prošle nedelje primljen je u bolnicu zbog plućne opstrukcije i komplikacija, a zatim je vraćen u svoj dom u Bel Eru, gde je i preminuo.

Nimoj je urezao svoje ime u popularnu kulturu kada je preuzeo uloga Spoka 1966. godine, a uniformu Zvezdane flote je u seriji nosio do prve pauze 1969. godine.

Spoka je oživljavao glasom i u animiranim serijama, video-igrama i brojnim filmovima kultnog serijala, a poslednji put, što mu je ujedno i poslednji film, u Džej Džej Ejbramsovom drugom delu "ributovane" franšize - Zvezdane staze: Prema tami (Star Trek: Into Darkness).

Njegov umetnički opus nije vezan samo za brod "Enterprajz", jer je Nimoj držao školu glume, bavio se režijom, fotografijom, muzikom, pisanjem i poezijom.

Publici je najpoznatiji po specifičnom pozdravu Vulkanaca (na slici), kao i po vulkanskom blagoslovu "Live long and prosper" (Živi dugo i uspešno), čijom skraćenicom LLAP je završavao svoje brojne tvitove. Oba su njegova ideja. U legendarni lik Spoka je uneo sebe i svoje životne i religijske poglede, ali je i Spok ostavio mnogo traga u Leonardu Nimoju. O tome je pisao i u svoje dve knjige "Ja nisam Spok" (1975) i "Ja sam Spok" (1995).

"Do danas osećam vulkanski uticaj u svom govoru, vidim u sebi društvene stavove Vulkanca, pa čak i logiku i potiskivanje emocija karakteristično za Vulkance", napisao je u jednoj od svojih knjiga Nimoj.

Kako je rekao, da je imao priliku da bude neko drugi u životu, izbor bi bio Spok.

Iz javnosti se praktično povukao 2011. godine, kada je poslednji put prisustvovao konvenciji takozvanih "trekija". Rođen je 26. marta 1931. godine, u jevrejskoj porodici koja se u SAD doselila iz Ukrajine.

Glumom se bavio od osme godine života, a dugo je tražio svoju šansu u Holivudu. Pedesetih godina prošlog veka je u potrazi za pravom ulogom zarađivao novac kao taksista, kelner i razvodnik u bioskopu i ujedno plaćao studije na koledžu Pasadena.

Završio je koledž u četrdesetim godinama života, kada je već postao svetska zvezda, a stekao je diplomu iz španskog jezika na Univerzitetu Antiok u Ostinu, koji mu je dodelio i počasni doktorat.

Uporedo sa ulogom Spoka, režirao je i dva filma iz serijala "Zvezdane staze" - The Search for Spock (1984) i jedan od komercijalno najuspešnijih i najboljih The Voyage Home (1986). Sredinom osamdesetih je "oživeo" Spoka i u nekoliko epizoda serijala "Zvezdane staze: Sledeća generacija".

Zatim je upisao i najveći uspeh iza kamere, kada je režirao hit komediju "Tri muškarca i beba". Istovremeno je radio kao narator za brojne emisije i naučne programe, a mlađa publika njegov glas prepoznaje i iz novih filmova o Transformersima, kao i iz igre Civilization IV.

U poslednjim decenijama života posvetio se svom jevrejskom nasleđu i bio je aktivan član jevrejske zajednice, što se vidi i kroz njegov umetnički rad.

Njegov brak sa glumicom Sandi Zober završen je razvodom, a 1989. se oženio još jednom koleginicom Suzan Bej. Sa njom je bio u braku do kraja života, a iza sebe je ostavio sina i ćerku Adama i Džuli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: