Robert Redford: Napad na „Šarli ebdo“ signal za uzbunu

Američki glumac i reditelj Robert Redford otvarajući festival nezavisnog filma Sandens koji je pre trideset godina osnovao u ski izletištu Park Siti u Juti osvrnuo se na nedavni teroristički napad na satirički nedeljnik "Šarli ebdo" u Parizu koji je opisao kao "šokantan čin" i "signal za uzbunu" za slobodu izražavanja.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 24.01.2015.

09:08

Default images
Foto: Beta/AP

U tom kontekstu on je rekao da će tokom narednih 11 dana Sandens biti "sigurno mesto" za nezavisnu kinematografiju kao i za filmove kontroverznog i provokativnog sadržaja.

"Mi verujemo u raznolikost, sloboda izražavanja je za nas fundamentalna. Ovde ćete videti puno filmova koji će neke naljutiti, ali to nije važno, to je raznolikost", naveo je sedamdsetosmogodišnji glumac.

Do 1. februara će na Sandensu biti prikazano oko 200 ostvarenja među kojima je i film "A Walk In The Woods", adaptacija knjige putopisca Bila Brajsona, u kojem Redford igra glavnu ulogu uz Nika Noltija i Eme Tomson.

Redford, koji u filmu glumi Brajsona koji kreće u istraživanje Apalačkih planina, prvobitno je planirao da mu repliku daje Pol Njumen, njegov prijatelj i partner iz filmova "Buč Kasidi i Sandens Kid" (1969) i "Žaoka" (1973).

Želja mu se, na žalost, nije ostvarila jer je Njumen umro nekoliko godina (2008) pre nego što je projekat realizovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: