"Neophodna podrška za domaće filmove"

Reditelj Emir Kusturica pozvao je danas medije da podrže novi projekat Filmskog centra Srbije koji bi trebalo da rezultira većom produkcijom dobrih filmova, lakšim nalaženjem novca za njihovo finansiranje, a pre svega da vrati gledaoce domaćem filmu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 22.01.2015.

14:16

Default images
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Kako je reditelj rekao na konferenciji za novinare u Mećavniku, samo tridesetak procenata gledalaca koji u bioskope odlaze zbog domaćih filmova nije ni blizu pokazateljima od pre dvadesetak godina, kada je domaći film sa 90 odsto “tukao” stranu produkciju.

Još jedan veliki problem u ostvarenju tog cilja, naveo je, predstavlja loša distribucija filmova, u kojoj su vlasnici bioskopa “ucenjeni” od velikih filmskih kuća, pa nemaju ni vremena ni prostora da u već unapred sklopljene aranžmane uklope domaća ostvarenja.

Rešenje za taj problem, pomenuo je, mogla bi biti šira mreža multipleksa, ali nastalih na osnovu javno-privatnog partnerstva, što je podržala i predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Nada Popović Perišić.
Foto: Tanjug / Rade Preliæ
Centar je danas na Kustendorfu predstavio svoj plan za ovu godinu, a kao ključne elemente tog plana v.d. direktorka Centra pomenula je upravo iznalaženje novih načina finansiranja, transparentnost u davanju sredstava i njihovom trošenju, ali i uvođenje normativa, podizanje standarda, profesionalizam i proaktivan pristup u kreiranju ambijenta za rad filmskih stvaralaca.

Kusturica je, inače, posebno ovom prilikom zahvalio ministru kulture Ivanu Tasovcu koji je, kako je rekao, odricanjem od diskrecionog prava da donosi sve odluke, omogućio da se stvore uslovi da institucije počnu da funkcionišu u ovoj oblasti. Tasovac se, naime, odrekao diskrecionog prava da odlučuje o raspodeli novca za filmsku umetnost.

Kusturica, koji je u novom sazivu FCS član UO, podrškom ovom projektu, pre svega je želeo da da šansu "nacionalnom srpskom filmu", koji, tvrdi, sada ne postoji.

“Mi pravimo dobre filmove, ali ne toliko dobre da možemo govoriti o talasu dobrih filmova”, rekao je pominjući sopstveni primer kao pravi oblik saradnje države i umetničke i stvaralačke ideje. Jer, kako je naveo, da nije bilo države, ali ni nas i naših ideja, ne bi bilo ni ovog festivala u Mećavniku.
Foto: Tanjug / Rade Preliæ
O tome koliko je značajno da podela novca filmskim stvaraocima bude transparentna govorili su svi učesnici današnjeg razgovora u Drvengradu, gde je Kusturica posebno naglasio da koliko god je pitanje novca ključno za nastanak i kasniji život jednog filma, isto je tako evidentno da nema te velike ideje koja nije našla svog finansijera.

Kod nas, međutim, primetio je, kad jedan gradi kuću druga dvojica sa strane sumnjaju da se tu radi u najmanju ruku o pranju para. Da do toga ne bi dolazilo, on smatra da je veoma važno da novi projekat FCS bude prihvaćen, dok će rezultati, prema rečima ministra Tasovca, biti vidljivi ili bar poznati već za godinu dana.

Prvi ovogodišnji konkurs Filmskog centra Srbije biće otvoren 25. februara, a zatim će do juna uslediti još nekoliko konkursa za početak snimanja novih filmova, a u drugoj polovini godine za završetak filmova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: