Od čega zavisi popularnost filma?

Zaboravite na kritike, uspeh na blagajnama i dodelu Oskara. Ono šta zaista može od filma da napravi remek-delo je povezanost jednog filma sa drugim u vidu ponavljanja dijaloga ili scena.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 20.01.2015.

14:07

Default images

Analizom skoro 15.500 filmova otkriveno je da je moguće predvideti koji od njih će postati remek-dela, tako što se prati koliko često su teme, slike ili krajnja poruka preuzeti od strane drugih reditelja, godinama kasnije, prenosi independent.

Tipični metodi procene filmskog uspeha, kao što su prodaja, preuzimanje ili zainteresovanost medija, nisu toliko dobri u predviđanju dugoročnog uspeha filma, kao što je to uticaj drugih reditelja koji su se pokazali kao dobri arbitri kada je u pitanju dugoročan kvalitet filma.

“Reditelji se uporno vraćaju na filmove koji su dobri. Ukoliko se u nekom novom filmu prikaže deo Psiha, tj. scena pod tušem, to se može shvatiti kao preporuka da se i taj film pogleda,“ izjavio je profesor Amaral.

’’Na kraju krajeva, autori određuju koji filmovi su dobri i uspešni, a ne kritike eksperata“, dodao je profesor.

Naučnici su nagovestili da što je duži period između perioda kada je film objavljen i njegove preporuke u nekom drugom filmu, to su veće šanse za njegov dugoročan uspeh.

Neki od filmova koji imaju takav uspeh su: Čarobnjak iz oza, Ratovi zvezda, Psiho, Kazablanka i Prohujalo sa vihorom.

Foto: pixabay

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: