Američki snajperista: Blokbaster i kontroverza

Za iračku ratnu dramu "Američki snajperista" nije niko očekivao kada je ušla u bioskope da će doživeti takav uspeh kakav beleže uglavnom filmovi o superherojima, čije se premijere obično zakazuju tokom leta.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 20.01.2015.

09:49

Default images
Kadar iz filma "American Sniper"

Ostvarenje hiolivudskog veterana Klinta Istvuda je za samo četiri dana prikazivanja u Americi zaradio 105,3 miliona dolara.

Film je uspehom iznenadio kritičare i prognozere i postavio nekoliko rekorda na boksofisu. Čak je lako pretekao i "Avatar" kao film koji je najviše zaradio tokom jednog vikenda u januaru.

Ovo je zapravo treća nedelja prikazivanja "Američkog snajperiste", koji se u početku davao tek u nekoliko američkih bioskopa. Uspeh filma, u kom Bredli Kuper igra Krisa Kajla, snajperistu američkih Foka, objašnjava se ponajviše njegovom nedavnom nominacijom za šest Oskara, među kojima za najbolji film i najboljeg glumca.

Međutim "Američki snajperista" nije samo film koji je postavio rekord na boks ofis listi. On je takođe pokrenuo debatu među holivudskim rediteljima i glumcima.

Set Rogen je tvitovao da ga "film podseća na treći čin filma `Prokletnici`" kao nacističku propagandu u kojoj nemački snajperista ubija savezničke vojnike. Međutim dan kasnije se ispravio rečima: "Rekao sam da me podseža i ništa više. Zapravbo mi se dopada film". Majkl Mur je takođe imao komentar na film "Mog ujaka je u Drugom svetskom ratu ubio snajperista. Učili su nas da su snajpperisti kukavice koje će te ubiti s leđa. Snajperisti nisu heroji..."

Međutim i on je posle negirao da mu se film ne dopada ali je prozvao Klinta Istvuda da je pomešao Irak i Vijetnam u priči.

Sa druge strane Džejn Fonda je jasno dala do znanja da joj se "Američki snajperista" veoma dopao. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: