Vim Venders počasni gost Berlinala

Vim Venders će biti počasni gost ovogodišnjeg 65. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu koji će se održati od 5. do 15. februara.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.01.2015.

20:39

Default images

Foto: _titi/Flickr.com

Slavnom nemačkom reditelju, koji je ujedno poznat i kao fotograf i pisac, biće tom prilikom uručen počasni Zlatni medved.

U okviru festivala biće prikazana retrospektiva njegovih radova, a van konkurencije će biti održana i projekcija njegovog najnovijeg filma "Everything will be fine" sa Džejmsom Frankom, Rejčel Mekadams i Šarlotom Genzbur u glavnim ulogama.

Venders se ovom dramom vratio fikciji nakon dokumentaraca o brazilskom fotografu Sebastijau Saldagu i nemačkoj koreografkinji Pini Bauš za koji je 2012. bio nominovan za Oskara.

"U svakom pogledu, njegov rad kao reditelja, fotografa ili pisca ostavio je dubok trag u istoriji kinematografije i inspirisao reditelje", kazao je direktor Berlinala Diter Koslik.

Vim Venders, jedna od vodećih figura nemačke kinematografije, snimio je više od 60 filmova, među kojima "Pariz, Teksas" koji je 1984. osvojio Zlatnu palmu u Kanu i "Stanje stvari" koji je 1982. nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: