Rusi će konačno moći da vide film "Levijatan"

Nagrađen u nedelju Zlatnim globusom za najbolji strani film, "Levijatan" Andreja Zvjaginjceva će konačno biti prikazan i u Rusiji, zemlji u kojoj je nastao.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2015.

08:20

Default images
Foto: Outnow.ch

Verzija koja će se naći u ruskim bioskopima od 5. februara biće, međutim, nešto drugačija od one koja je predstavljena u inostranstvu, a koju je i srpska publika imala priliku da vidi u julu na Palićkom festivalu kao i u novembru na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Naime, u skladu sa nedavno donetim zakonom, film je prethodno morao da bude "očišćen" od psovki i prostota, izjavio je za AFP jedan od producenata Aleksandar Rodnjanski.

"Levijatan" je osavremenjena verzija biblijske priče o Jobu, ali i veoma kritički film o stanju u Rusiji.

Junak filma je sredovečni automehaničar iz grada na Severnom ledenom moru koji ulazi u sukob sa korumpiranim lokalnim gradonačelnikom koji se nameračio na njegovu kuću, na čijem mestu planira da sagradi zgradu telekoma.

"Levijatan", koji je na Kanskom festivalu 2014. osvojio Zlatnu palmu za scenario, ruski je kandidat u ovogodišnjoj trci za Oskara za najbolji strani film.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: