Dan kada je svet ostao bez 4 velika umetnika

Na današnji dan svet je ostao bez četiri vrhunska umetnika koji su, iako iz različitih umetničkih sfera, ostavili dubok trag u svetskoj istoriji: Čarlija Čaplina (1889-1977), Huana Miroa (1893-1983), Dina Martina (1917-1995) i Džejmsa Brauna (1933-2006).

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.12.2014.

12:48

Default images

Čaplin, jedan od pionira kinematografije i najvećih umetnika u istoriji filma, britansko-američki filmski glumac, scenarista, režiser i producent stvorio je lik simpatične skitnice koji je do danas ostao njegov zaštitni znak i zahvaljujući kojem je postao prva filmska zvezda u svetu.

Njegove vrećaste pantalone, smešan polucilindar i velike cipele obeležile su istoriju filmske industrije.

U SAD je otišao 1910. gde je snimio svoja prva dva nema filma "Keystone Was Making a Living" i "Kid Auto Races at Venice". Najveće uspehe tridesetih godina postigao je filmovima "Mali lutalica" i "Zlatna groznica". Za ovaj drugi film je 1928. godine dobio Oskara.

Ovaj kontroverzni umetnik je 1931. snimio prvi film sa muzikom i zvučnim efektima, dok je narednih godina komponovao muziku za mnoge stare, neme filmove.

Filmove koje je Čaplin snimio posle 1945. godine karakteriše satira na mnoge političke teme. Godine 1937. snimio je "Velikog diktatora" u kojem je ismevao Adolfa Hitlera i Benita Musolinija. To je bio prvi Čaplinov tonski film.

Zbog ismejavanja američkih političara, tokom pedesetih godina bio mu zabranjen povratak iz Evrope u Ameriku, a film "Kralj Njujorka" bio je zabranjen u Americi više od 15 godine (do 1973).

Snimio je 75 kratkih i dugometražnih filmova, a 1972. dodeljen mu je Oskar za životno delo. Britanska kraljica Elizabeta Druga 1975. godine dodelila mu je, kao jednom od najzaslužnijih gradjana zemlje, čin viteza.

Čaplin je imao puno ljubavnih veza i afera, četiri braka i desetoro dece. Njegove supruge bile su i po više od 30 godina mladje od njega, zbog čega je često bio kritikovan u javnosti.

Španski slikar i vajar, iz Katalonije, Huan Miro bio je jedan od najvećih umetnika nadrealista. Izgradio je neponovljiv lični stil, zasnovan na krajnje spontanom registrovanju formi i znakova koji evociraju podsvesne predstave primarnih i elementarnih vitalnih stanja.

Školovao se u Barseloni, a u Parizu je stvorio svoja najznačajnija dela i bio je uključen u rad bitnih umetničkih pokreta. Tokom Španskog gradjanskog rata bio je na strani revolucionara kada je uradio seriju plakata, a tokom Drugog svetskog rata vratio se u Barselonu, nakon čega se nastanio na Majorci gde je dočekao duboku starost.

Miro je bio svestrano talentovan, radio je kostime i dekor za Ruski balet, bio je keramičar i pesnik. Osnovna slikarska sredstva su mu crtež i mrlja, a glavne teme su mu noć, zvezde, mesec i žene. Na Venecijanskom bijenalu 1953. dobio je Veliku nagradu za grafiku.

Američki filmski glumac, pevač i zabavljač Din Martin, početnu slavu stekao je u tandemu sa komičarem Džerijem Luisom, s kojim je snimio 18 filmova.

Igrao je i u mnogim vesternima i kriminalističkim filmovima: Artisti i modeli, Holivud ili propast, Rio Bravo, Četvoro za Teksas...

Ikona popularne muzike pedesetih i šezdesetih godina, ovaj glumac i komičar italijanskog porijekla, poznat je i po hit pesmama, kao što su Memories Are Made Of This, That's Amore, Everybody Loves Somebody, Mambo Italiano, Sway, Volare i Ain't That A Kick In The Head?.

Džejms Braun, jedan od najuspešnijih američkih pevača soula i bluza, tokom svoje 40-godišnje karijere imao je 98 hitova na listi "Bilbord Top 40", što je rekord u kom malo ko može da mu parira.

Njegovih 17 hitova je stiglo do broja jedan na top listama, što su nadmašili samo Stivi Vonder i Luis Džordan, dok Areta Frenklin ima isti broj hitova.

Priznat je kao jedna od najuticajnijih ličnosti u popularnoj muzici 20. veka i stekao je renome pre svega svojim pevanjem i "grozničavim" plesom.

Poznat je kao "kum soula", a u drugim prilikama i kao najvredniji radnik u šou biznisu. Braun je uz Elvisa Prislija i Boba Dilana najbitnija pojava muzičke industrije SAD druge polovine 20. veka.

foto: flickr.com/twm1340

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: