Tumačenje roda u "Ljudima sa Menhetna"

U iščekivanju finalnih epizoda proslavljene serije „Ljudi sa Menhetna“ (Mad Men), ove sedmice u Domu omladine Beograd održaće se tribina o tumačenju kategorije roda unutar ovog televizijskog fenomena

Kultura

Izvor: Autor: David Ponoæko

Četvrtak, 27.11.2014.

08:58

Default images

Prefrigano umetnuta pauza u emitovanju poslednjih epizoda američkog televizijskog hita Mad Men ostavila je svakom iole posvećenom gledaocu dovoljno vremena da malo porazmisli o različitim tokovima koje ova serija pokreće (premijerno prikazivanje preostalih sedam epizoda sedme sezone najavljeno je za proleće 2015. godine), dok su oni prosto nestrpljivi dobili priliku da nagađaju kako će se svi ti tokovi naposletku sliti.

Problematizovanje rodnih uloga svakako je jedan od značajnijih slojeva serijala i uveliko predmet mnogih sadržajnih i manje sadržajnih diskusija. Shodno tome, IPAK.Centar, Centar za ženske studije Beograd i Fakultet za medije i komunikacije, u saradnji sa Domom omladine Beograd, upriličili su tribinu na temu tumačenja roda u seriji Mad Men. Na tribini koja će se održati u četvrtak 27. novembra sa početkom od 19 časova, u Tribinskoj sali Doma omladine, govoriće Nađa Bobičić, Gjorgje Bozhoviq i David Ponoćko; tribina je organizovana u sklopu ciklusa „Rod i kultura – nova čitanja roda“.

Specifičnost predstojeće diskusije mogla bi delimično da crpi snagu iz činjenice da je Mad Men format koji nosi zvanični podnaslov Where The Truth Lies. Reč je, naime, o seriji koja dosta otvoreno i (samo)svesno pretenduje na osvetljavanje nekakvih istina koje same po sebi katkad nisu najbolje vidljive. Ciklus „„Rod i kultura – nova čitanja roda“, opet, nosi u sebi intenciju da se različiti kulturni sadržaji kritički promisle u cilju (de)konstruisanja rodnih identiteta, te da takvo promišljanje rezultira potpunijim razumevanjem razmotrenih fenomena.

Izvanredan uspeh serije Mad Men deluje još neverovatnije kad se uzme u obzir da je u pitanju produkcija koja je razduvala zaostatke kolektivnih uobraženja o američkom snu. Mad Men je period piece tek utoliko što smelo dekonstruiše eru na koju se u isti mah oslanja. Tu se pokušaji emancipacije susreću sa prvoklasnom diskriminacijom, tradicionalni obrasci sudaraju se sa nadolazećim, a rodne uloge opasno se klate između biološke oznake pola i singularnosti identiteta.

Umnogome tematizujući dileme koje su i danas posve aktuelne, Mad Men s mnogo šarma pohodi misaone putanje koje inače nisu najpitkija materija za jednu kostimsku dramu, što Weinerov serijski gigant u suštini i nije. Preispitivanje disfunkcionalnih binarnih matrica, najava sveopšte krize maskuliniteta, raskrinkavanje zbilja očajnih domaćica i mobilizacija ženskog kao takvog, tek su neka od žarišta zbog kojih bismo naziv Mad Men mirno mogli preinačiti u Mad Gender – što se tokom najavljene tribine u Domu omladine i može očekivati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: