Preminuo reditelj Majk Nikols

Majk Nikols, devetostruki dobitnik Tonija za svoj rad na Brodveju i Oskarom nagrađeni režiser filmova "Ko se boji Virdžinije Vulf", "Diplomac" i "Bliskost", preminuo je u 83. godini.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2014.

14:18

Default images

Nijedan drugi režiser nije se sa tolikom lakoćom kretao između Brodveja i Holivuda poput Nikolsa. Bio je jedan od retkih koji su u svojoj karijeri osvojili Oskara, Tonija, Emi i Gremi nagradu.

Nikolsova karijera počela je krajem pedesetih sa komedijama koje je radio sa Elejn Mej. Njihov brodvejski šou "Veče sa Majkom Nikolsom i Elejn Mej" nagrađen je Gremijem za najbolju komediju 1961.

"U trijumfalnoj karijeri koja je trajala šest decenija, Majk je snimio neka od najčuvenijih dela američkog filma, pozorišta i televizije", rekao je predsednik ABC Njuza Džejms Goldson. "Bio je pravi vizionar".

Nikols je rodjen kao Majkl Igor Peškovski u Berlinu gde su se njegovi roditelji smestili pošto su napustili Rusiju. U SAD je došao kao sedmogodišnjag bežeći pred nacistima 1939.

Odrastao je u Njujorku ali se zbog slabog engleskog i ćelavosti koja je bila posledica vakcine protiv velikog kašlja, osećao kao autsajder a kao student borio se protiv depresije.

U pozorište se zaljubio sa 15 godina kada je video "Tramvaj zvani želja" sa Marlonom Brandom.

Zanimljivo je da se probio kao komičar i imao je dar da meša oštri humor i dramu.

Rediteljski debi imao je 1966. sa filmom "Ko se boji Virdžinije Vulf", uhvativši otrovni ali duhoviti dijalog komada Edvarda Albija, gde Ričard Barton i Elizabet Tejlor igraju užasni, svađalački bračni par.

Miniserija "Andjeli u Americi" iz 2003. bila je, pišu agencije, dobitna kombinacija bogatog patosa i smelosti u portretisanju ljudi koji se bore protiv AIDSa i koji od nebesa očekuju saosećanje koje nisu dobili u Reganovoj Americi 1980ih.

Za ovu i seriju "Wit", koja je takodje adaptacija komada o profesorki koja umire od raka jajnika, Nikols je dobio Emije za režiju.

Njegov "Diplomac" napravio je od Dastina Hofmana zvezdu, a sam Nikols govorio je da se identifikovao sa Hofmanovim nezgrapnim, uznemirenim Bendžaminom Bradokom. Za ovaj film Nikols je dobio Oskara.

Nikols je bio oženjen nekadašnjom voditeljkom ABC-a Dajen Sojer.

Bio je tri puta u braku, a sa Dajen Sojer se oženio 1988.

2013. je priznao da se mnogi njegovi filmski i pozorišni projekte bave njemu poznatom temom - preljubom.

"To je najinteresantniji problem u pozorištu. Kako bi drugačije dobili Edipa. To je prvo varanje u pozorištu", rekao je on.

Glumci su rado sarađivali sa Nikolsom jer je umeo da izvuče najbolje iz njih budući da je i sam učio glumu kod Lija Strasberga. Rado je sarađivao sa Džekom Nikolsonom, Meril Strip i Emom Topmson. Radio je i sa Al Paćinom (“Anđeli u Americi”), Džinom Hekmanom, Robinom Vilijamsom (“Kavez za ptice”), Harisonom Fordom, Melani Grifit i Sigurni Viver (“Zaposlena devojka”), Džulijom Roberts, Natali Portman, Klajvom Ovenom i Džadom Louom (“Bliskost”).

Sa Džulijom Roberts snimio je i film "Rat Čarlija Vilsona" gde je igrao i Tom Henks.

Uz lakoću prebacivanja sa pozorišta na film i televiziju, Nikols je rado i menjao žanrove, od komedija preko klasika do mjuzikla.

Na Brodveju je dobio devet Tonija za režiju komada: "Bosonogi u parku", "Luv", "The Odd Couple", "Paza Suite", "The Prisoner of Second Avenue", "The Real Thing" i "Smrt prodavca".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: