Počinje 18. Videomedeja u Novom Sadu

Trodnevni međunarodni festival savremene video umetnosti Videomedeja svečano će biti otvoren u petak, 31. oktobra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu (Dunavska 37) u produkciji i organizaciji Udruženja za video umetnost Videomedeja.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 31.10.2014.

15:31

Default images

Svečano otvaranje počinje u 19:30h, a od 18:30h počinje poseban program prezentacijom Gorana Škofića, umetnika i dobitnika nagrade Bogdanka Poznanović na Videomedeji 2012. godine.

Na festivalu će u okviru takmičarskog programa biti predstavljeni radovi iz više od 30 zemalja, dok revijalni program uključuje specijalnu selekciju radova domaćih autora Made in Serbia i prezentacije članova žirija – Goran Gocić iz Srbije, Goran Škofić iz Hrvatske i Mikko Mällinen iz Finske. Ove godine Videomedeja pokrenula je novi projekat Lunartis, kroz koji će se predstaviti najtalentovaniji studenti deset najprestižnijih filmskih akademija i fakulteta širom sveta, pa će ovogodišnji takmičarski program sadržati tri selekcije – Projekcije, Medijske instalacije/ Nastupi i Lunartis. U ovom programu prvi put biće prikazan dugometražni igrani film u produkciji Videomedeje autora Saše Matijevića.

Ove godine Videomedeja pokrenula je novi projekat Lunartis, kroz koji će se predstaviti najtalentovaniji studenti deset najprestižnijih filmskih akademija i fakulteta širom sveta, pa će ovogodišnji takmičarski program sadržati tri selekcije – Projekcije, Medijske instalacije/ Nastupi i Lunartis. Filmovi iz programa Lunartis konkurišu za dve nagrade, Lunartis nagradu koju dodeljuje žiri za najbolji film i Lunartis nagradu publike za najbolji film po mišljenju posetilaca (sabiranjem glasova publike). U selekciji Projekcije biće prikazan 41 rad, koji konkurišu za nagradu Sfinga, dok je u Medijskim instalacijma/Nastupima zastupljeno 9 medijskih instalacija i 2 audio-video nastupa među kojima će biti dodeljena nagrada Bogdanka Poznanović. U nedelju, 2.novembra, u 21h tročlani internacionalni žiri proglasiće pobednike festivala, a nakon toga publika će imati priliku da pogleda nagrađene radove.

Na konkurs za 18. Videomedeju stiglo je preko 900 prijava od autora iz više od 50 zemalja sa svih kontinenata, a program su, kao i prethodnih nekoliko godina, uredili Ivana Sremčević Matijević, Aleksandar Davić i Dragan Živančević. Ovogodišnji izbor radova jedinstvena je prilika za edukaciju i uvid u mogućnosti primene naprednih tehnologija u aktuelnoj svetskoj umetničkoj praksi.

Sva tri festivalska dana program počinje u 17h i traje do ponoći, a ulaz je besplatan. Programska satnica festivala može se preuzeti na sajtu: http://videomedeja.org/

Generalni pokrovitelji festivala su Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Ministarstvo kulture i informisanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: