Gran pri za "Da li veruješ u ljubav?"

Gran pri 23. Međunarodnog festivala etnološkog filma u Beogradu 21. oktobra dodeljen je dokumentarcu "Da li veruješ u ljubav?" izraelskog reditelja Dana Vasermana.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Utorak, 21.10.2014.

22:05

Default images

Proglašenjem pobednika time je u Etnografskom muzeju u Beogradu završen festival na kojem su u glavnoj konkurenciji prikazana 24 filma o značajnim etnološkim i antropološkim temama.

Članovi žirija - reditelji Adela Peeva i Emilio Dela Kjeza i muzejski savetnik Etnografskog muzeja Saša Srećković vodili su računa istovremeno o etnografskim i kinematografskim odlikama prikazanih ostvarenja.

Za najbolji domaći film proglasili su "Uslugu čobansku" autorke Zorice Petrović, a za najbolje strano ostvarenje film "Sreća...obećana zemlja" Lorana Asea iz Francuske, dok nagrada za doprinos nematerijalnom kulturnom nasleđu nije dodeljena.

Prvu specijalnu nagradu dobio je španski film "Svinje, šišarke i drugi smrtnici", koji su zajedno režirali Patrisija Martines del Hojo, Marija Antonija Montagut, Toni Ksou, a drugu specijalnu nagradu belgijski film "Neodoljiva želja za brkovima" Matijasa Demara.

U okviru festivala održan je program studentskih filmova, u kojem je pobedio "Tamni mesec" Tomasa Džona i Florijana Enrikea Hernandesa Kruza, dok je specijalno priznanje dodeljeno filmu "Više od umetnosti" Milice Batričević, Milana Milina i Nenada Teofilovića.

U programu "ID3min - Identifilmuj se" - sa kratkim radovima snimljenim mobilnim telefonom, prva nagrada pripala je filmu "Tradicija" Stefana Konjokrada iz Prijepolja, druga filmu "Beskraj" Marine Uček iz Beograda, a treća filmu "Tradicionalna primena batine" takođe autora Konjokrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: