Slobodna zona: 10 godina dobrih filmova

Deseti filmski festival angažovanog filma "Slobodna zona", na kome će biti prikazano 26 filmova iz čitavog sveta, počinje 7. novembra Sava centru projekcijom dokumentarnog filma o muzičaru Niku Kejvu "20.000 dana na Zemlji".

Kultura

Izvor: Beta

Subota, 25.10.2014.

14:49

Default images

"Ove godine festival će se istovremeno odvijati u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, u osam bioskopskih dvorana", kazao je agenciji Beta selektor festivala Rajko Petrović, ističući da je veliki uspeh što festival koji prikazuje društveno angažovane igrane i dokumentarne filmove postoji deset godina.

Petrović je ocenio da je ovogodišnja selekcija filmova najbolja do sada, iako je smanjena sa uobičajenih 35 ili 40 filmova na 26.

"Mislim da smo odabrali dosta filmskih bisera u kojima će publika uživati", kazao je on i dodao da je ove godine prvi put organizovan i poseban program u Kinoteci pod nazivom "Top 10" koji čini deset filmova koji su izazvali najviše pažnje kod publike u prethodnih devet godina festivala. Ovogodišnji gost selektor festivala je filozof i publicista Boris Buden, koji je odabrao tri ostvarenja i to film Huga Olsona "O nasilju" koji govori o antiimperijalističkim oslobodilačkim pokretima u Africi, film Džoane Hamilton "1971." o grupi ljudi koja je objavila strogo poverljiv program nadgledanja građana i film "Poslednji zločinac" Kloda Lancmana o Jevrejskom savetu u Terezijenštatu za vreme Drugog svetskog rata.

Petrović je kazao da će se i ove godine nakon projekcije pojedinih filmova održavati tribine "Noćni razgovori" koje će voditi urednik na Trećem programu Radio Beograda Ivan Milenković.

"Gost festivala biće i rediteljka dokumentarnog filma 'Ljubavna odiseja' Tatjana Božić koja se bavi svojevrsnom potragom za svetim gralom ljubavi", rekao je on i dodao da će na festivalu biti i novinar Jutarnjeg lista Jurica Pavičić, kao i selektor festivala “Human Rights” iz Zagreba Petar Milat.

Petrović je kazao i da je jedan od pratećih programa festivala “Cross Media” koji će se baviti angažovanim dokumentarnim materijalom na internetu. On je preporučio film "Suđenje u Mađarskoj" rediteljke Ešter Hajdu, koja će takođe biti gošća festivala, svojevrsni nastavak filma "Samo vetar" koji je bio prikazan pre dve godine na "Slobodnoj zoni", inspirisan ubistvom šest Roma u Mađarskoj koje je ubila grupa skinhedsa.

Petrović je kazao da je "Suđenje u Mađarskoj", dokumentarac o suđenju nasilnicima i najavio da će nakon projekcije biti organizovan razgovor o pojavi desničarskih partija i pokreta u Evropi.

Selektorka "Slobodne zone" Branka Pavlović dodala je da će se i ove godine održavati projekcije filmova za srednjoškolce koji će imati priliku da vide filmove “Abeceda”, “Girlhood” i “Pleme” koji se bave obrazovanjem ili položajem mladih u okviru obrazovnog ili nekog drugog sistema.

"Desetu 'Slobodnu zonu' smo osmislili kao mali jubilej i proslavu", kazala je ona, navodeći da su pripremljeni pravi festivalski hitovi poput filma "Boyhood" Ričarda Linklejtera o odrastanju i sazrevanju jednog dečaka, koji je sniman u periodu od 12 godina. Publika će moći da vidi i film Miroslava Slabošpitskog "Pleme" koji je dobio glavnu nagradu u selekciji Nedelja kritike na festivalu u Kanu. Film govori o gluvonemom dečaku koji odlazi u specijalizovani internat gde da bi preživeo postaje član surove bande.

Osim svečanog otvaranja u Sava centru i “Top 10” programa u Kinoteci, filmovi će se u Beogradu prikazivati u Dvorani Kulturnog centra i Domu omladine. U Novom Sadu otvaranje festivala je zakazano za 8. novembar u bioskopu "Arena", gde će biti još tri projekcije, dok će se ostatak programa od osam filmova prikazivati u Muzeju savremene umetnosti.

U Nišu je svečano otvaranje 7. novembra u bioskopu "Vilin grad", a ostale projekcije su u Niškom kulturnom centru. Prodaja karata za sve filmove počinje 27. oktobra, dok je prodaja karata za film o Niku Kejvu koji otvara festival počela 1. oktobra.

Detaljan program festivala možete pogledati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: