Novi holivudski talas - oživljavanje Diznijevih klasika

Diznijevi crtani filmovi već decenijama obeležavaju detinjstva širom sveta, od "Snežane" iz 1937. godine, do aktuelnog hita "Frozen".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

22:34

Default images

Dizni je odlučio da neka od legendarnih dela iz druge polovine 20. veka pretvori i u "žive" filmske verzije. „Knjiga o džungli“, „Pepeljuga“, „Lepotica i zver“ i „Dambo“ samo su neki od animiranih klasika, bazirani na folkloru i bajkama, koji će u predstojećim godinama biti adaptirani za veliko platno.

Nakon uspešne Bartonove adaptacije „Alise u zemlji čuda“, koja je zaradila više od milijarde dolara, i moderne verzije „Uspavane lepotice“ sa Andželinom Džoli kao "Grdanom", Dizni je u ovome prepoznao i dobar posao.

Filmska verzija „Pepeljuge“ zakazana je za mart sledeće godine, a glavna uloga je prvobitno ponuđena Emi Votson, ali je ona odbila, pa je izbor pao na Lili Džejms, poznatu po angažmanu u „Downton Abbey“.

Planirana su čak dva rimejka „Knjige o džungli“. Za jedan je zadužen Dizni, dok će drugi izaći iz studija "Vorner Bros". Premijera Diznijeve verzija je zakazana za oktobar 2015, a film će biti rađen u kombinovanoj tehnici - sa živim glumcima i CGI animacijom.
Vorner Bros je svoju verziju nazvao „Knjiga o džungli: Početak“ i objaviće ga godinu dana nakon konkurentske verzije.

Po uzoru na „Grdanu“ radi se film koji će pratiti zloglasnu Kruelu de Vil iz „101 dalmatinca“. Za sada nema mnogo poznatih informacija za ovaj projekat, osim što će se na mestu izvršnog producenta naći Glen Klouz, koja je tumačila ulogu Kruele u filmskoj adaptaciji iz 1996.

Diznijevu verziju čuvene bajke Hansa Kristijana Andersena „Mala Sirena“ (onu sa srećnim krajem), adaptiraće studio Univerzal, a režiju će potpisati Sofija Kopola, dok bi Tim Barton navodno bi trebalo da radi na adaptaciji „Pinokija“.

Iako se pretpostavlja da je komercijalna strana dobro proračunata, vredi istaći da retko kada rimejk ili adaptacija mogu da se mere sa originalom, pa će verovatno biti mnogo onih koji su odrastali uz ove klasike, a koji neće biti oduševljeni ovim novim holivudskim trendom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: