Spomenik M. Džeksonu: Ljubavna priča i crna komedija

Reditelj i scenarista Darko Lungulov, čiji će film "Spomenik Majklu Džeksonu" imati beogradsku premijeru 29. oktobra, izjavio je danas da je to ljubavna priča i balkanska crna komedija.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.10.2014.

17:37

Default images

Od svetske premijere proteklog leta u Karlovim Varima ovaj film niže uspehe na festivalima, a ugledni časopis "Varajeti" ocenio ga je kao "emotivnu tragikomediju u kojoj se mešaju sarkastični istočnoevropski humor i oštar socijalni komentar".

Na pitanje kako bi on opisao svoj film, autor je Tanjugu rekao da bi ga "odredio kao ljubavnu priču i balkansku crnu komediju koju vidi kao poseban žanr".

"U razvoju priče ideal mi je bio Dušan Kovačević. Mislim na njegove priče koje počinju sa dosta smeha, a završe se na tužniji način. Ne upoređujem sebe ni u kom slučaju sa njim, ali mi je to bio ideal kada sam pisao scenario", izjavio je Lungulov.

Kraj njegovog filma je iznenađujući za gledaoce i nije srećan, ali autor smatra da je pozitivan.

"Ne bih ga nazvao tužnim. Mislim da je pozitivan, jer je zajednica koja se u filmu prikazuje dobila nešto što na početku priče nije imala, zahvaljujući delovanju glavnog junaka", rekao je on.

Lungulov je precizirao da su "dobijeni zajedništvo i nada, nešto što na početku filma nije postojalo".

"To je nešto što nam i u životu nedostaje", napomenuo je reditelj, koji je bio i koproducent, uz Snežanu Penev.

Film je dugo nastajao, zbog materijalnih razloga, od ideje do realizacije proteklo je čak pet godina, ali je reditelj "izgurao" tačno ono što je hteo.

"To je bila moja vizija - to što je sada na platnu. Vrlo sam zadovoljan. Mislim da je ono zbog čega sam počeo da radim ovu priču dobro preneto na film. Ipak, ostavljam gledaocima da oni daju svoj sud i vrlo sam radoznao kako će publika to videti", izjavio je Lungulov.

Posetioci na današnjoj novinarskoj projekciji u bioskopu "Sinepleks" na Ušću reagovali su pozitivno, hvaleći i celinu filma i pojedinačne glumačke kreacije, a posebno Borisa Milivojevića u glavnoj ulozi.

Ekipa filma je zatim održala konferenciju, na kojoj je najavljeno da će 29. oktobra biti održane dve svečane projekcije - u "Sava centru" i u "Sinepleksu" i na obe će se autor, glumci i saradnici pokloniti publici.

Uz Milivojevića igraju Nataša Tapušković, Dragan Bjelogrlić, Toni Mihajlovski, Branislav Trifunović, Mirjana Karanović, Ljubomir Bandović, Marko Janketić, Emilija Terzić, Ana Divac, Petar Mirčevski, Zoran Kostić, Danijel Nikolić i drugi.

Važnu ulogu igra i muzika kompozitora Dejana Pejovića.
Radnja filma se dešava 2009. godine. Sa trga srpske varošice na izdisaju uklanja se spomenik iz doba socijalizma. Večiti sanjar Marko (Milivojević) je pred razvodom od Ljubinke (Tapušković), ljubavi svog života. Ona planira da napusti umiruću palanku i njega. Marko dolazi na ideju da spase varošicu i zadrži ženu tako što će podići spomenik Majklu Džeksonu i tako privući turiste.

On uspeva da ubedi najbliže prijatelje (Bjelogrlić, Mihajlovski) da mu pomognu. Ali gradonačelnik (Trifunović) ima plan za prodaju zemljišta i koristi nacionalističku grupu "Čista Srbija" da sruši Markove snove.

U očaju, Marko falsifikuje pismo i ubedi gradonačelnika da Majkl Džekson dolazi na otkrivanje spomenika. Varošica najednom oživi, ljudi su puni elana i nade, Ljubinka odlučuje da ostane. Tokom otkrivanja spomenika stiže vest o smrti pravog Majkla Džeksona.

Sled događaja neočekivano dovodi do ispunjenja Markovog sna, ali na apsurdan i mračno-ironičan način.
Za ovu ulogu Milivojević je dobio Gran pri Naisa na festivalu u Nišu. Njegov lik je simpatični sanjar, ali i čovek koji uzima stvar u svoje ruke, jer, kako se ističe u sloganu za film: "Da bi se podigao spomenik - potreban je heroj".

Na pitanje Tanjuga da li je ovakav lik realan, popularni glumac je odgovorio potvrdno.

"Siguran sam da svaki kraj u našoj zemlji ima nekog svog Marka. On je samo jedan hrabri čovek koji je rešio da odsanja svoje snove. Ima i drugih takvih sanjara i optimista, onih koji neće da beže, ali se mnogi plaše pa zato ćute", rekao je Milivojević.

On je dodao da to nije tako samo kod nas i da je očigledno nešto loše u sistemu u kojem "moneta ubi čoveka".

Natasa Tapušković je ispričala da je strana publika bila dirnuta ovim filmom, a i fascinirana s jedne strane delikatno prikazanim ljubavnim odnosom, a sa druge strane ironijskim odnosom prema stvarnosti. U razgovorima nakon festivalskih projekcija često su nam isticali emotivnost i simboličnost cele priče, rekla je ona.

Mirjana Karanović je ocenila da je ovo "pravi bioskopski film, duhovit i lako gledljiv spolja, a iznutra pun sadržaja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: