Titova "Velika iluzija" u Muzeju Istorije Jugoslavije

U ponedeljak 10. novembra u Muzeju istorije Jugoslavije, svečano će biti otkrivena Velika iluzija, multimedijalna izložba posvećena velikoj ljubavi Josipa Broza Tita prema svim vrstama pokretnih slikafilmu, žurnalima i drugim filmskim i dokumentarnim sadržajima.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

09:19

Default images

Velika iluzija je izložba o Titu kao gledaocu, ali i o njemu kao glumcu, režiseru u senci i najmoćnijem producentu. Čoveku koji gleda u proseku 280 filmova godišnje, u svim svojim rezidencijama- pokretnim i nepokretnim.

O njegovim susretima sa najvećom filmskom elitom druge polovine dvadesetog veka – Sofijom Loren, Elizabet Tejlor, Vivijen Li, Đinom Lolobriđidom, Orsonom Velsom, Kirkom Daglasom, Ričardom Bartonom i Lorensom Olivijeom. O državniku kog filmovi odmaraju i zabavljaju, o kojima zna da kaže i „prosto čovjeku pamet stane“, ali koji zna i da njima propagira, prodaje, da mu služe u edukativne svrhe, ali i kao dobra priprema kad putuje i kad mu neko dolazi u posetu.
Okosnicu projekta Velika iluzija čini pažljivo vođena evidencija filmova koje je Tito pogledao od 15. marta 1949. do 16. januara 1980. godine.
Snimanje filma Predsednik Republike, Vanga, 23. avgust 1969.
Na izložbi se interpretira muzejski i arhivski materijal i biće predstavljene ambijentalne celine, fotografije, arhivska građa, kao i filmski i video materijal. Pored mnoštva inserata, dokumenata i predmeta, posetioci će videti i rekonstrukciju ćoška u kome se Tito prepušta omiljenoj aktivnosti.
Otvaranje filmskog festivala u Puli, 26. jul 1965.
Materijal koji je korišćen u postavci izložbe pripada fondu Muzeja istorije Jugoslavije, Jugoslovenskoj kinoteci, Arhivu Jugoslavije i Filmskim novostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: