Tri decenije "Poroka Majamija"

Popularna američka televizijska serija "Poroci Majamija" (Miami Vice) proslavila je 30 godina od prvog emitovanja krajem septembra 1984. godine.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

10:11

Default images

"Ta policijska serija je podstakla da Majami od opasnog postane seksi i opušten grad", ocenio je Bili Korben, reditelj dokumentarnog filma o kriminalu u Majamiu od 1970. do 1980. godine.

Autori serije snimili su pet sezona koje su prikazane u SAD do 1989. godina, a kasnije širom sveta. Korben smatra da je serija snimljena u kontekstu tadašnjeg imidža grada punog kriminala, s Donom Džonsonom i Filipom Majklom Tomasom u ulogama policajaca.

Serija "Poroci Majamija" dobila je nekoliko grada Emi i Zlatnih globusa i stvorila novu sliku grada, koja je tada bila nepojmljiva za većinu stanovnika, smatraju filmski kritičari. Za razliku od drugih policijskih serija, u "Porocima Majamija" su vidljivi uticaji "novotalasne" muzike i kulture. Serija je upamćena po intenzivnoj i inventivnoj upotrebi muzike i vizuelnih efekata i smatra se jednom od najuticajnijih televizijskih serija svih vremena.

"Poroci Majamija" su se pet sezona emitovali na NBC-u od 1984. do 1989,a mreža USA Network je kasnije emitovala neprikazane epizode. Miami Vice je krajem 1980-ih na prostoru bivše Jugoslavije u okviru JRT- premiejrno emitovala tadašnja Radiotelevizija Beograd.

Američki reditelj Majkl Man je 2006. godine snimio istoimeni film inpirisan tom serijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: