Filmomanija – revija dobrog filma u Beogradu

Revija Filmomanija, sa izborom autorskih i umetničkih filmova, biće održana u bioskopu Sinepleks na Ušću od 18. do 24. septembra, prvi put u Srbiji, najavljeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.09.2014.

15:23

Default images

Filmomanija se već osmu godinu zaredom održava u Zagrebu, a od ove godine je dobila regionalni karakter, sa istovremenim prikazivanjem u dvoranama austrijske kompanije Sinepleks i u Mariboru, Skoplju, Podgorici i Beogradu.

Filmski kritičar Milan Vlajčić istakao je da ga raduje svako povezivanje na kulturnom planu.

Profil ove revije, za razliku od mnogo "konfekcije" na sličnim manifestacijama, predstavlja hrabar potez da se publici i u multipleksu unutar tržnog centra ponudi ono što je kvalitetan, autorski film, izjavio je on.

Vlajčić je gledaocima preporučio ostvarenja britanskog reditelja Majka Lija, Kornelija Porumbijua (Rumunija), Olivijea Asajasa (Francuska)...

Na programu je ukupno 13 naslova. To su najzanimljiviji evropski i svetski filmovi, nova i značajna ostvarenja čije su premijere bile na priznatim festivalima u Tokiju, Njujorku, Londonu, Veneciji, Berlinu, Kanu...

Na otvaranju, 18. septembra biće prikazan film reditelja Hansa Petera Molanda "Po redu nestajanja", koji je učestvovao ove godine na Berlinalu. Reč je o norveškoj akcionoj komediji, a posebnu pažnju privlači to što su značajne uloge ostvarili glumci iz Hrvatske i Srbije - Goran Navojec i Sergej Trifunović.

Među najatraktivnijim filmovima na reviji sigurno će biti "Gospodin Tarner" Majka Lija, o slavnom slikaru Vilijemu Tarneru. Za tu ulogu Timoti Spal je dobio nagradu za najboljeg glumca ove godine u Kanu.

Lubitelje autorskog filma obradovaće i "Tom na farmi" mladog kanadskog reditelja Ksavijera Dolana, koji je osvojio nagradu međunarodnog žirija kritike Fipresci u Veneciji.

Na programu se izdvajaju i Lukas Modison (Švedska) sa filmom "Mi smo najbolje" (dobitnik Gran prija u Tokiju), Porumbiju - "Kad se noć spusti nad Bukureštom" (prikazan u zvaničnoj konkurenciji festivala u Njujorku, Lokarnu i Torontu) i Asajas - "Oblaci Sils Marije" (zvanična konkurencija u Kanu, sa dobitnicom Oskara Žilijet Binoš i zvezdom "Sumrak sage" Kristen Stjuart u glavnim ulogama).

Tu su i "Racija 2" Gareta Evansa (Indonezija) "Grigris" Mahamata Saleha Harouna (Čad, Francuska), "Makondo" Sudabeha Mortezaija (Austrija), "Srce lava" Domea Karukoskog (Finska, Švedska), kao i ruski dugometražni dokumentarni film "Crvena armija" Gabea Polskog.

Neće izostati ni američka produkcija koju zastupaju nezavisna "dramedija" (kombinacija drame i komedije) "Blizanci kosturi" Krega Džonsona, dobitnika nagrade za najbolji scenario na festivalu Sandens i "Pronađena mladost" Arona Kaca i Marte Stivens.

Filmovi se prikazuju u tri termina - od 16, 18,30 i 21 sat. Karte su već u prodaji po ceni od 350 dinara.

Filmomanija se terminski "poklopila" sa održavanjem još jedne filmske revije - Blokbaster koja počinje sutra u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, u organizaciji Megakom filma.

Predstavnica Sinepleksa Srbija Aleksandra Garić objasnila je da je reč o slučajnom sticaju okolnosti i da su oni svoj program još ranije odredili na nivou celog regiona.

Inače, to su revije različitih profila, a Sinepleks se trudi da privuče i neku drugu publiku, ne samo ljubitelje hitova. Tako smo već prikazivali izbor sa dokumentarnog festivala Beldoks. Posebno smo ponosni na redovne prenose operskih i baletskih predstava iz Metropolitena i Boljšog teatra, istakla je ona.

Za Filmomaniju, koju je u Zagrebu pokrenuo Kontinental film, partner Sinepleksu u Beogradu je srpska kompanija Livada produkcija.

Foto: Image courtesy of Apple's Eyes Studio at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: