Filmska jesen u znaku Finčerove "Iščezle"

Reditelj Dejvid Finčer ponovo se igra sa mračnim temama, bračnim problemima, neočekivanim obrtima i velikim platnom u novom trileru "Iščezla" koji će, ako je verovati prvim odličnim kritikama, obeležiti jesen pred nama.

Kultura

Izvor: Izvor: B92

Subota, 27.09.2014.

16:13

Default images

Pedesetdvogodišnji reditelj Dejvid Finčer upravo je svetu predstavio svoj novi, deseti po redu dugometražni, igrani film. Na otvaranju 52. Filmskog festivala u Njujorku premijerno je prikazano ostvarenje “Iščezla”, adaptacija istoimenog mračnog književnog bestselera, u kojem glavne uloge tumače Ben Aflek i Rozamund Pajk.

Nakon režiranja brojnih, sada već kultnih muzičkih spotova za Madonu, Džordža Majkla i Aerosmith, Finčer je napravio neverovatan debi režirajući film “Osmi putnik 3” (Alien 3). U međuvremenu je publiku počastio filmovima koji se nisu uvek pokazali kao veliki bioskopski hitovi, ali su kao vino s vremenom postajali sve cenjeniji među filmofilima.

Filmovima “Sedam”(Se7en) , “Borilački klub” (Fight Club), “Zodijak” (Zodiac), “Soba panike” (Panic Room) “Neobičan slučaj Bendžamina Batona” (The Curious Case Of Benjamin Button ), “Društvena mreža” (Social Network) i “Muškarci koji mrze žene” (The Girl With The Dragon Tatoo) obezbedio je sebi status reditelja koji se ne boji da zađe u mračnu stranu života i natera nas da se, na različite načine, vežemo za njegove junake.

Nakon beskrupulozne serije “Kuća od karata” (House of Cards) koju producira poslednje dve godine, Finčer je u međuvremenu završio i snimanje filma “Iščezla”, koji upravo stiže u bioskope širom sveta.
Spremajući se za ovu ulogu glumac je danima zaredom gledao Finčerov film “Sedam”. “Rad sa Finčerom je bio iskustvo iz kojeg možete toliko toga da naučite, uživao sam i radio bih sve ponovo. A Dejvid, uprkos njegovoj reputaciji, je veoma zabavan i fin momak, nije samo neki demon”, kazao je Aflek uoči njujorške premijere filma, prenosi “The Hollywood Reporter”. “Trenutno se nalazim u takvom trenutku u svojoj karijeri kada sam shvatio da mi je reditelj najzažniji. Sa Dejvidom bih snimio i film po telefonskom imeniku.”

Srećom, ovoga puta Finčer je na raspolaganju imao znatno zanimljiviji sadržaj od telefonskog imenika. Roman “Iščezla” osvojio je svet na prečac, iako je u pitanju veoma mračna priča koju vešto pripoveda autorka Džilijen Flin. (Srpsko izdanje ovog romana objavila je Laguna.)

Kao neprikosnoveni majstor režije Dejvid Finčer vodi računa o svakom kadru. Uvodi nas polako u priču sa kadrom u kome Nik Dan (Ben Aflek) mazi po glavi svoju prelepu ženu Ejmi Dan (Rozamund Pajk) i pita se naglas šta se nalazi u njenoj glavi i o čemu razmišlja. Na pitanje ne dobija odgovor, već samo blaženi osmeh.

Finčer uvek pažljivo gradi atmosferu u svojim filmovima. Već u sledećoj sceni Aflek odlazi u lokalni bar koji drži sa sestrom u malom gradiću u Misuriju. Istog dana, neće dobiti predivni osmeh od supruge kad se vrati kući, jer je ona iznenada nestala na njihovu godišnjicu braka. Nik i Ejmi, postaće nacionalna vest broj jedan kada potraga za nestalom Ejmi pokaže da je Nik glavni osumnjičeni, a njen dnevnik otkrije potpuno drugačiju stranu njihovog braka.
“Stvarno smo secirali brak, stavili ga pod mikroskop, zar ne, od onih prvih, opijajućih dana ljubavi”, tvrdi Rozamun Pajk. Prema njenim rečima ovo je film o intimnosti, ali i izdaji koja može da prati tu intimnosti i često uništi sve za tren.

Finčer u početku nije bio siguran da li želi ulogu Nika da poveri Afleku, a sumnje su se rasplamsale kada je tokom snimanja filma saopšteno da je Aflek novi Betmen, što je izazvalo bezbroj mahom negativnih komentara.

“On je veoma pametan”, tvrdi Finčer o Afleku u intervjuu za britanski “Guardian”. “Mislim da on osluškuje reakcije ljudi o njemu, veoma je oprezan kada je to u pitanju. Ne želi da se neko oseća loše zbog njega. Bilo je veoma zabavno gledati nekoga, ko je toliko voljan da učini sve boljim, kako mora da se bori za sebe.”

Ipak, i Nik i Ben imaju nešto zajedničko, uočava Finčer, a to je medijska lavina koju su pokušavali da prežive.

“Ben je prošao kroz period života u kojem su se prema njemu ponašali kao prema smeću. Mislim da to na čudan način i danas traje. I ne možete a da se ne zapitate - da li će ga ikada pustiti na miru. Ali dobro je da u ovoj ulozi imate nekoga ko razume tu suludu situciju. On zna kako je živeti u kući u kojoj moraš stalno da navlačiš zavese, za svaki slučaj”, navodi Finčer misleći na neumorne fotografe koji Afleku ne daju mira.

Muziku za film “Iščezla” uradili su frontmen američkog alternativnog sastava Nine Inch Nails Trent Reznor i njegov dugogodišnji saradnik - britanski muzičar Atikus Ros.

Premijera filma održaće se u sredu, 1. oktobra u bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center u Beogradu, sa početkom od 20 časova, nakon čega film ide u redovnu distribuciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: