Teri Gilijam: Svet živi za selfije i tvitove

Reditelj i "Pajtonovac" Teri Gilijam govoreći o svom poslednjem filmu "The Zero Theorem" i distopiji koju je oslikao u njemu kaže da ljudi danas vole da budu pod nadzorom.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

12:17

Default images

"Svako živi za svoje selfije i svoje tvitove, da bi zaista postojali neko mora da razgovara sa njima ili da sluša šta govore. Tu je film i počeo, a tu se i završava. On je postao tačka fokusa za mnogo onoga što me muči u današnjem svetu, uključujući i ovu konstantnu povezanost. Glavni lik Koen želi da se isključi, da pobegne iz sveta koji ga okružuje, sveta ispunjenog ljudima koji zatrpavaju internet fotografijama hrane koju jedu", rekao je Gilijam za "Wired".

Film nije naišao na preterano dobre kritike, a mnoge previše podseća na Giljamov "Brazil".

I sam autor kaže da su sličnosti tu, ali da postoje velike razlike u njegovoj viziji budućnosti u odnosu na onu koju je imao pre skoro tri decenije.

"Mankom u kome Koen radi je u početku bio više nalik Ministarstvu iz Brazila. Međutim, želeo sam da ukažem na to da to telo nije vladino. Da je sada situacija drugačija, da dominiraju korporacije, a da je politička strana sada sekundarna. Smešno je što je film trebalo da bude smešten u bliskoj budućnosti, a dok smo snimili te moje 'futurističke ideje', one su već bile praktično stvar prošlosti", rekao je Gilijam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: