Britanska biblioteka slavi gotski žanr

Ljubitelji maglom okruženih zamkova, misterioznih znamenja i duhova sada će moći da uživaju u njima zahvaljujući novoj izložbi Britanske biblioteke "Terror and Wonder: The Gothic Imagination".

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.08.2014.

12:12

Default images

Internet pretraživač Gugl ranije ove sedmice posvetio je svoj "dudl" malo poznatom piscu takozvnaih gotskih priča Šeridanu Le Fanu. Jezivi crno-beli crtež devojke koju u snu pohodi jezivo priviđenje postavljen je kako bi se obeležilo 200 godina od rođenja irskog pionira horora.

Le Fanu je, međutim, rođen 50 godina pošto se u štampi pojavio "Otrantski zamak" Horasa Volpola i upravo je ta godišnjica razlog bila povod izložbe o užasima i čudima gotske mašte u Britanskoj biblioteci.

Izložba bi trebalo da bude najveća ikad proslava gotske literature i klasika tog žanra od "Frankenštajna" Meri Šeli i "Doktora Džekila i mister Hajda" Roberta Luisa Stivensona, preko savremenih pisaca poput Anđele Karter ili Klajva Barkera.

Na izložbi, pišu ostrvski mediji, biće izložeba i dela Vilijama Blejka i Henrija Fuselija kao i savremene interpretacije žanra braće Čepmen ili Stenlija Kjubrika.

Zašto smo i dalje fascinirani gotskim stvarima? Tim Paj, kustos izložbe, veruje da je gotska priča vrhunac zabave.

"Zabavna je i eskapistička", rekao je on Indipendentu. "Jedna od glavnih stvari u vezi sa gotskom pričom je što prija našoj čudnoj ljubavi prema strahu i zastrašivanju".

Možda snaga žanra leži u tome što može da se primeni i na druge forme poput mode, filma ili umetnosti?
"Gotska književnost je neverovatno vizuelna i to odgovara umetnicima i režiserima", rekao je Paj. "Daje dobru atmosferu a istovremeno ukazuje na naše unutrašnje strahove i misli što umetnici rado istražuju".

Retko kada modna sezona prođe bez nekog dizajnera koji se okrenuo mračnom romanticizmu i obukao manekenke u zakopčane haljine guvernanri - ove godine to je slučaj sa crnim plišanim haljinama Erdema.

U međuvremenu, televizija i film opsednuti su stvim gotskim stvarima. "Američka horor priča" ulazi u četvrtu sezonu a ove jeseni na male ekrane stize "Gotham" - priča o gradu pre dolaska Betmena.

Na velika platna stiže "Crimison Peak" koji režiser Giljermo del Toro opisuje kao "hard kor gotik" kao i psihološki triler "Stonehearst Asylum" zasnovan na kratkoj priči Edgara Alana Poa.

Film sa drugom najvećom zaradom na blagajnama ove godine - "Grdana, zla vila" imao je mnogo gotskih elemenata.

A ako Diznijev film koristio gotske elemente to znači da žanr odgovara svim generacijama. "Jedan deo izložbe bavi se ljubavlju adolescenata prema gotskim momentima i koliko je važno predstavljanje detinjstva u gotskoj literaturi. Ta ljubav prema strahu je možda najjača kada smo mladi ali nas, zapravo, nikada ne napušta", rekao je Paj.

Ove sedmice na scenu se vratila osoba koja je konstantno bila inspirisana žanrom. Kejt Buš je za svoj hit "Hounds of Love" inspiraciju pronašla u horor filmu "Night of the Deamon" a u finalu svojih povratničkih koncerata nosila je veličanstvena krila vrane i uzdigla se iznad scene - gotska kraljica se vratila.

Kao i Bušova i Le Fanu je bio nestao iz javnosti a ove sedmice svet je pozdravio povratak dva duha - nešto što nije neouobičajeno u gotskoj književnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: