Danska „Otmica” na repertoaru KCB-a

Danski film „Otmica” (A Hijacking / Kapringen), koji je premijerno prikazan na FEST-u 2014, od 29. avgusta biće na redovnom bioskopskom repertoaru u Dvorani kulturnog centra Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2014.

15:28

Default images

„Otmica” je jedan od prvih filmova o kidnapovanju brodova u Somaliji gde se to smatra vodećim biznisom.

Danski teretnjak je otet u Indijskom okeanu, a među posadom su brodski kuvar Mikel i inženjer Jan, koji su sa ostalim pomorcima uzeti kao taoci u ciničnoj igri života i smrti. Uz zahtev za otkup vredan nekoliko miliona dolara, odvija se psihološka drama između direktora brodske kompanije u Kopenhagenu i somalijskih pirata. Ako se odmah ne plati traženi otkup, biće traženo samo još više novca, a nikada niste sigurni koliko dugo smete da odugovlačite kako ne biste doveli živote otetih u pitanje...

Glavne uloge tumače glumci iz poznate danske serije „Borgen” – Pilou Asbek i Seren Maling. Režiju i scenario potpisuje Tobijas Lindholm.

Lindholm je debitovao sa dramom „R” 2010. godine (u saradnji sa Mihaelom Noerom), a poznat je i po scenarističkom radu za filmove „Godina risa”, „Lov”, kao i za deset epizoda serije „Borgen”. „Otmica” je njegov drugi igrani film.
„Pre nego što sam se rodio, moj otac je radio kao moreplovac, ali mi nikada nije pričao o tome. Možda je zbog toga more uvek u mojim mislima”, kaže reditelj i dodaje: „Posle otmica danskih teretnjaka ‘Danica White’ i ‘CEC Future’ 2007. i 2008. godine, postao sam svestan realnosti za koju nisam znao da postoji - realnosti u kojoj su brodske kompanije primorane da pregovaraju direktno sa piratima i u kojoj pirati zarađuju milione dolara, a pomorci su mesecima taoci bez ikakvog uticaja na sopstvenu sudbinu.”

Govoreći o pristupu ovoj temi Lindholm kaže: „Nisam mogao da napravim film o istini o otmicama u Indijskom okeanu, jer ne znam šta je istina. Ali, mogao sam da napravim film o mornarima, gusarima, direktorima kompanija i rodbini, zato što oni postoje. Ako se ovaj film približi njihovim sudbinama, onda sam ostvario cilj. ”

Film je učestvovao na velikom broju festivala i osvojio je brojne nagrade (Bodil – najbolji danski film; Solun – Gran pri Zlatni Aleksandar, nagrada FIPRESCI, Geteborg – nagrada publike itd.)

U Dvorani kulturnog centra Beograda „Otmica” će se prikazivati od 29. avgusta do 3. septembra u terminu od 19h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: