Pedeset godina od premijere "Meri Popins"

Ostvarenje koje je obeležilo detinjstva mnogih generacija, filmska priča o dadilji sa čarobnim moćima koja sa decom koju pazi prolazi kroz niz avantura, čuveni mjuzikl "Meri Popins" premijerno je prikazan na današnji dan pre 50 godina.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2014.

10:23

Default images

Ovaj film režirao je Robert Stivenson, a glavne uloge su pripale Džuli Endruz i Dik van Dajku koji se pojavljuje u ulozi Berta.

Priča o dadilji u jednoj londonskoj porodici početkom 20. veka, koja doslovno pada sa neba sa čarobnom ručnom torbom u koju joj i nameštaj staje, temelji se na seriji dečjih istoimenih romana australijske autorke P. L. Travers. Film je, usprkos tome što ga se autorka odrekla pošto je bila mišljena da su muzika i animacija veoma loši, doživeo ogroman uspeh.

Endruz je za ulogu Mari Popins nagradjena Oskarom za najbolju glumicu, a osim toga film je dobio Oskara i za najbolju montažu, najbolju muziku i najbolju pesmu "Chim Chim Cher-ee".

Priča govori o bratu i sestri, Džejn i Majklu, koji žive u raskošnoj kući u Londonu. Njihov tata (Dejvid Tomilson) je bankar koji živi po strogo zacrtanim pravilima u kojima deca predstavljaju prepreku njegovoj svakodnevnoj rutini. Njihova mama (Glinis Džons) veći deo vremena provodi na raznim dobrotvornim dogadjajima i zapostavlja decu, baš kao i njen suprug.

Ipak, oni su dali oglas u kome traže savršenu dadilju, a nakon dečijeg tajnog pisma u kojem opisuju kakvu dadilju žele, a koju je Meri Popins dobija iako su je deca iscepala, ona odlučujuje da se prijavi i u kuću im pada pravo sa neba. Ona posle mnogo vremena ponovo unosi radost u živote to dvoje dece.

Učenje uz pesmu i zabavu, ali i uz pomoć prijatelja sličnih sposobnosti (Dik van Dajk) oduševiće Majkla i Džejn, ali ne i njihovog tatu, kome se dadiljine metode nimalo ne svidjaju.

Ipak, Meri uspeva da mu pomogne da izgradi odnos sa decom uvodeći ga u svet neobičnih, ekscentričnih likova. Kada jednom kroči u taj svet, on ubrzo postaje uzoran otac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: