Nikola Đuričko: Zakon nas čuje, ali nas ne vidi

Direktor Udruženju glumaca Srbije Nikola Đuričko rekao je danas da Zakon o autorskim i srodnim pravima "glumce čuje, ali ih ne vidi" kada je reč o njihovim autorskim pravima.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.08.2014.

17:34

Default images

Đuričko je najavio da će glumci okupljeni u Udruženju glumaca Srbije, čiji je on direktor, pokušati da takav propust isprave i da se već izmenama i dopunama predvidi da naknada pripada i onima koji su svoje delo ostvarili i putem slike, a ne samo putem zvuka.

On je najavio seriju tribina na ovu temu posle prvog okruglog stola održanog u Nišu, kome su prisustvovali glumci i koji je bio posvećen traženju odgovora na temu "Kako ostvariti minimum prava koja vraćaju dostojanstvo glumačkoj profesiji".

Reditelj Srđan Dragojević, koji je i narodni poslanik, aktivno se uključio i založiće se za to da se propust ispravi i stvore pretpostavke za ostvarivanje prava umetnika koja im pripadaju kao autorima i izvođačima.

Član 117 Zakona o autorskim i srodnim pravima predviđa da interpretator ima pravo na naknadu ako je njegova interpretacija emitovana s nosača zvuka.

Nacrt izmene i dopune tog propisa sada predviđa, ispravljajući takvu anomaliju, da naknada pripada i onome čija je interpretacija zabeležena na nosaču zvuka, ali i slike.

Okrugli sto je održan tokom trajanja niškog Festivala glumačkih ostvarenja.

Publika je za glumca prve večeri izabrala Miloša Bikovića, a za glumca druge večeri Borisa Milivojevića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: