Pančevo kao centar filmske alternative

Prvi Pančevo Film Festival, internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, održaće se u Pančevu od 3. do 7. septembra

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Utorak, 19.08.2014.

21:19

Default images

Umetnički direktor i jedan od selektora programa, mladi reditelj Ognjen Glavnonić, izjavio je na konferenciji za novinare da se festival razlikuje od ostalih u Srbiji jer promoviše alternativni film koji je danas gotovo nemoguće videti.

"Izbor je nezavisan autorski savremeni izraz koji je tumarao festivalima i nema bioskopsku distribuciju u našoj zemlji. Želja nam je da našim festivalom napravimo mesta gde će ti filmovi dobiti prostor da budu prikazani i na taj način da komunicaraju sa publikom", izjavio je Tanjugu Glavonić.

Na više lokacija u gradu publika će imati prilike da uživa u dva takmičarska i dva revijalna programa. U selekciji takmičarskog dugometražnog programa pod nazivom "Svetionici'' biće prikazano osam dugometražnih filmova iz Španije, Rumunije, Filipina, Hrvatske i film iz Srbije "Čudna šuma" reditelja Sabolča Tolnaija.

U drugom takmičarskom programu je selekcija međunarodnih kratkih filmova sa fokusom na mlade autore, izabrani su neki od filmova koji su možda najbolji u proteklih 12 meseci i koji su učestvovali i osvajali nagrade na najznačajnijim svetskim festivalima kao što su Kan, Venecija, Lokarno, Berlin, FID Marsej ili Oberhauzen, najavio je Glavonić i istakao da u ovoj selekciji učestvuje čak pet srpskih filmova.
Foto: Tanjug / Rade Preliæ
Pored filmova koje vole filmski stvaraoci iz Pančeva koji su pokrenuli festival, na festivalu će biti i filmova za široku publiku svih generacija u okviru revijalnog programa.

Na Letnjoj sceni Kulturnog centra Pančeva biće prikazani filmovi iz SAD, Francuske, Poljske, Engleske i Srbije i četiri kratkometražna filma mladog autora Ðakoma Abruceza.

Prvi filmski festival u Pančevu pored pedesetak filmova dokumentarnih, igranih, eksperimentalnih, filmova-eseja, dugog, srednjeg i kratkog metra, imaće bogat i raznovrstan prateći program: koncerte, tribine, predavanja i izložbe.

Jedna od misija festivala je i da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika.
Foto: Tanjug / Rade Preliæ
Prema rečima Glavonića u Pančevu poslednjih desetak godina postoji 40 filmadžija koji su završili fakultet, svi se druže i sarađuju i ideja za festival je došla iz prirodne potrebe za mestom gde bi se prikazivali ne samo njihovi filmovi nego i alternativne scene.

Organizator novog festivala je udruženje građana "Pančevo Film Festival". Partneri su Kulturni centar i Dom omladine Pančeva, a pokrovitelji Grad Pančevo i Ministarstvo kulture Srbije.

Selektor muzičkog programa i jedan od osnivača festivala Tatjana Krstevski kazala je na današnjoj najavnoj konferenciji da je njihova želja da Pančevo od 3. do 7.septembra bude grad kulture i umetnosti, ne samo mesto okupljanja ljubitelja filma.

Planiran je dolazak gostiju iz sveta kulture, umetnosti, sporta i nauke, koji će učešćem na tribinama i predavanjima svoje znanje i iskustvo podeliti sa publikom.

Edukativni program festivala imaće desetak panela, tribina, razgovora i predavanja namenjenih studentima i srednjoškolcima, koje će održati gosti festivala: filmski umetnici, novinari, teoretičari, kritičari, predstavnici filmskih akademskih institucija i drugi umetnici i kulturni radnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: