Top 5: Najbolje rokenrol filmske priče

Tamo gde film vodi ljubav sa rokenrolom, tamo gde su note flertovale sa kamerama i svetlima reflektora, tamo vas čekaju najbolji muzički dokumentarci koji beleže istoriju rokenrola.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Rolling Stone

Nedelja, 17.08.2014.

21:47

Default images

Bilo da je reč o filmovima koji beleže uspone muzičara ka vrhu, ili pak ka dnu, bilo da su u pitanju dokumentovane priče živih nastupa ili pak intervjui sa muzičarima koji su obeležili pop kulturu, muzički časopis "Rolling Stone" napravio je listu 40 najboljih dokumentaraca koji su, bar na kratko, ščepali duh rokenrola i postavili ga na filmsko platno.

Celokupnu listi najboljih "rokumentaraca" možete pogledati OVDE, a mi vam donosimo pregled pet najboljih.

5. “The Decline of Western Civilization” (1981)

Većina dokumentaraca usredsređuje se na već poznate muzičare. Zašto posvetiti dva sata nekom bendu za koji niko nije čuo? Ali ne, Penelopi Sferis odlučila je da dokumentuje losanđelesku pank scenu i uhvati njene aktere pre nego što su se vinuli u let ka muzičkim visinama.

Tako u jednom trenutku vidimo Iksin Servenku iz benda X kako razmišlja da li da poveća cenu karte na 6 dolara i šta bi to značilo za njihov bend, ali i fanove, dok u drugoj sceni vidimo Rona Rejesa iz Black Flaga koji ponosno pokazuje spavaonice koje je uspeo mesečno da iznajmi sa svega 16 dolara.

4. “Stop Making Sense” (1984)

Koju je strategiju sastav Talking Heads imao za snimanje euforičnog filma iz 1984? “Nismo želeli ništa od svih tih sr***”, tvrdi bubnjar Kris Franc. “Nismo želeli nikakve klišeje.”

Izbegavajući klasične kadrove publike koja pada u trans, i stavljajući akcenat na sugestivno svetlo i maštovitu scenografiju, Džonatan Dim je uspeo da uhvati bend na vrhuncu kreativne snage kako praše izvodeći pesme sa njihovog, tada najnovijeg LP-a “Speaking in Tounges”. Tus u se našli i stari favoriti kao što je “Once in Lifetime”, ali i neobična verzija pesme “Psycho Killer” kojom dominira Dejvid Birn.

3. “Gimme Shelter” (1970)

Lepota čovenog muzičkog kotrljajućeg kamnena potiče iz njihovog hedonističkog prihvatanja seksi i opasnih rokenrol običaja. Zastrašujuću nit, koju sa sobom nosi ovaj dokumentarac, donosi prizor benda koji ima neverovatno pokretačku snagu tokom nastupa uživo, koja vas može kako hipnotisati, tako i uplašiti.

“Gimme Shelter” će ostati upamćen po svom uzbudljivom finalu, smrti Meredit Hanter, koji je došao na jedan od koncerat Rolling Stonesa, 1969. u Altamontu. Ipak, reditelji filma Alber i Dejvid Mejsles i Šarlot Zverin izvanredno su dočarali mračnu energiju benda, koja navodi na oslobađanje i nihilizam. A i kadar sa zaprepašćenim izrazom lica Mika Džegera nije lako zaboraviti.

2. “The Last Waltz” (1978)

Kada je The Band odlučio da svoju muzičku priču zaokruži nastupom u San Francisku na Dan zahvalnosti 1976, doživeo je sve samo ne sahranu. Režiran od strane Martina Skrosezea, tik pre nego što se ovaj upustio u režiju “Razjarenog bika”, film “The Last Waltz” je pre svega proslava američko-kanadskog petorke koja je uspešno muzičku prošlost spojila sa sadašnjošću.

Ali to je ujedno i proslava svih njihovih uzora i drugara, sa nastupima NIla Janga i Madija Votersa, sa razgovorima sa članovima benda koji su utisnuti među pesme i koji donose osvrte na sve ono što su naučili tokom sjajne karijere. Svakako, film jeste nostalgičan, ali zbog muzičkog bogatstva koje ponosno nosi zajedno sa elegičnim tonom, vredi za sva vremena.

1. “Don't Look Back” (1967)

Čak iako nikada niste gledali “Don’t Look Back”, verovatno vam je mnogo toga iz filma poznato, kao npr. “Subterranean Homesick Blues” sa početka filma. Međutim, ovaj dokumentarac o britanskoj turneji Boba Dilana tokom 1965. godine zapravo je najverodostojnije svedočanstvo o rokenrolu sredine šezdesetih godina prošlog veka.

Usponi i padovi dok je na putu, raskoš jednog talenta koji je upravo zapalio ceo svet, neinformisani novinari… Reditelj D. A. Penibejker odlučio je da snima dokumentarac “iz ruke”, beležeći sve što mu je na tom času rokenrol istorije letelo pred očima. U tom nastojanju, od Dilana je napravio legendu, pretvarajući jedan trenutak te evolucije muzike za mlade u upečatljivu, nezaboravnu dramu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: