Film kao sredstvo suočavanja s prošlošću

U oblasti kulture sećanja film kao medij može da otvori diskusiju i bude most prema teškom nasleđu nedavne istorije u regionu, smatra reditelj i scenarista Stevan Filipović, učesnik tribine ”Uloga filma u procesu suočavanja s prošlošću”. ”

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.07.2014.

20:24

Default images

Umetnost funkcioniše na nivou koji publika percipira drugačije nego zvanični, direktni govor o određenom sadržaju. Ako neko ima bilo koju vrstu ograde prema toj tematici, na primer, prema govoru o zločinima iz 90-ih, film može da odigra ulogu mosta, da pomogne da se otvori razgovor i o tome”, izjavio je on danas Tanjugu.

Filipović je ukazao da se vrlo mali broj autora u Srbiji, bez obzira na generaciju, bavi ovakvim temama. ”

"Srpskoj kinematografiji fale takvi filmovi, ne znam zašto ljudi beže od toga. Meni je to važno"”, rekao je autor koji je u svom filmu ”"Šišanje”" prikazao posledice ratova s kraja 20. veka na formiranje i životne stavove novih generacija.

Njegov novi projekat je “"Dobra žena"”, po ideji i priči slavne glumice Mirjane Karanović. Glavna junakinja, otkrio je Filipović, posle 30 godina braka otkriva šta joj je muž radio u ratu. ”

To je porodična drama, priča o životu te žene i o tome kako je mogla da ne zna, da li je bilo moguće da ne zna šta se sve dešavalo”, rekao je on.

Tribinu "”Uloga filma u procesu suočavanja s prošlošću”" organizovao je forum ZFD u prostorijama Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo Danilo Kiš, u okviru otvaranja izložbe ”MOnuMENTI - Promenljivo lice sećanja”.

Izložba fotografija Marka Krojača prikazuje spomenike i njihove ”priče“ kako su se koncepti identiteta u zemljama zapadnog Balkana razvijali tokom 20. veka, do danas kada se uspostavljaju novi spomenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: