Ko će se boriti za Zlatnog lava?

Filmski festival u Veneciji, koji se održava od 27. avgusta do 6. septembra, ponudiće publici 55 naslova, od kojih dvadeset konkurišu za glavnu nagradu - Zlatnog lava.

Kultura

Izvor: novosti.rs

Subota, 26.07.2014.

09:25

Default images

Najstariju filmsku smotru na svetu otvoriće svetska premijera filma „Čovek ptica“, čuvenog meksičkog reditelja Alehandra Gonsalesa Injaritua, a zatvoriti delo autorke iz Hongkonga En Hui „Zlatno doba“, o životu kontroverzne kineske spisateljice Sjao Hong.

Najveći broj naslova u glavnom takmičarskom programu dolazi iz Evrope, ali i iz SAD. Za Zlatnog lava će se, osim Injaritua, boriti nova ostvarenja poznatih reditelja Fatiha Akina, Abela Ferare, Endrju Nikola, Ksavijera Bovoe. Tu su još i filmovi Roja Andersona, Ramina Bahranija, Aliksa Delaporte, Andreja Končalovskog, Dejvida Gordona Grina i drugih.

U glavnom programu naći će se i novi dokumentarac Džošue Openhajmera „Pogled tišine“. Ovaj autor je sa prethodnim „Činom ubistva“ bio nominovan za Oskara u kategoriji dokumentaraca, ali Venecijanski festival ne pravi tu razliku. Prošle godine je čak Zlatnim lavom nagrađen „Sveti GRA“, dokumentarac Đanfranka Rozija.

I u programu van konkurencije biće zanimljivih naslova, poput novog filma Pitera Bogdanovića „Ona je smešna“, sa Dženifer Eniston i Ovenom Vilsonom u glavnim ulogama. Tu je i drama „Poniznost“ Berija Levinsona, zanovana na romanu Filipa Rota i sa Alom Paćinom. Maunel de Oliveira predstaviće svog „Starca iz Belema“, a Lars fon Trir drugi deo svog kontroverznog filma „Nimfomanka“.

I srpski film imaće svog predstavnika u Veneciji. U okviru selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“ biće prikazano debitantsko ostvarenje scenariste i reditelja Vuka Ršumovića „Ničije dete“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: