„Marš na Drinu“ 28. jula na Kalemegdanu

Kultni film domaće kinematografije „Marš na Drinu“ biće prikazan u besplatnom putujućem beogradskom letnjem bioskopu “Filmstreet”, baš 28. jula, na dan kada je 1914. godine Austrougarska objavila rat Srbiji 1914. godine.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 25.07.2014.

13:40

Default images

„Nakon posveta legendarnim glumcima, gradovima, praznicima i drugim pojmovima naše bliže ili dalje istorije, na redu je i obeležavanje slavnih dana prošlosti Srbije“, navode organizatori iz „Filmstreeta“.

Među zidinama Kalemegdana kod Prirodnjačkog muzeja, ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da pogledaju od 20:30h, u do sada jedinstvenom ambijentu, legendarno ostvarenje jednog od najvećih reditelja jugoslovenske kinematografije Žike Mitrovića „Marš na Drinu“.

Istorijsko ostvarenje prati događaje s početka Prvog svetskog rata i prvu veliku pobedu srpske vojske na Ceru odnosno povlaćenje Austrougarske vojske preko Drine.

-- Pročitajte i Vek „Marša na Drinu“ Stanislava Biničkog --
Da bi ambijent bio potpun, posetioci će imati prilike da uživaju i u dodatnom sadržaju koji će predstavljati najbolji uvod u ovo nezaboravno veče.

Gudački kvartet najtalentovanijih studenata Fakulteta muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu prisutnima će odsvirati „Marš na Drinu“, „Tamo daleko“ i „Vostani, Serbijo“, dok će hor kulturno-umetničkog društva „Branko Cvetković“ otpevati nekoliko pesama tematski prilagođenih povodu – „Opelo“ i „Tebe pojem“ kao posvetu poginulim herojima, dok su pesme Solunskog fronta „Tamo daleko“, „Kreće se lađa Francuska“ i „Vostani, Serbijo”.

Kulturno-umetnički program biće začinjen kratkim osvrtom na ambijent neposredno uoči rata i na velike bitke kako bi svi ljubitelji filma na najbolji način zaplovili u istoriju.

Ovaj kulturni događaj će imati i humanitarni karakter, jer će sav novac od prodaje Amstela biti namenjen ugroženima od poplava i uplaćen na namenski račun Vlade Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: