Leto? Ko je rekao leto?

Možda u vremenske prognoze imamo sve manje poverenja, ali brojevi ne lažu - leto je ove godine zaobišlo Holivud.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Hollywood Reporter

Sreda, 23.07.2014.

22:03

Default images

Iako je period jul-avgust uglavnom rezervisan za velike blokbastere, koji razaraju bioskopske blagajne poput akcionih heroja o kojim najčešće govore, filmadžije iz srca industrije ovog leta beleže pad u zaradi do čak 20 posto.

Kako piše “Holivud riporter”, ukupna zarada tokom letnjeg perioda u američkim bioskopima biće “tek” nešto oko 4 milijarde dolara. To je za skoro petinu manje u odnosu na prošlo leto, a takav pad nije zabeležen u poslednje tri decenije.

Glavni problem mogao bi biti, i verovatnu jeste, veoma jednostavan - loša filmska ponuda. “Ljudi i dalje žele da idu u bioskop da gledaju filmove, ali žele da gledaju dobre filmove”, tvrdi Pol Derdžarabedijan iz kompanije “Rentrak” koja se bavi tržištem industrija zabave.

Premda nije bilo tako katastrofalnih promašaja poput prošlogodišnjeg “Usamljenog rendžera” (The Lone Ranger), nijedan letnji film do sada nije prešao granicu od 300 miliona dolara zarade na američkom terenu. “X-Men”, “Grdana” i “Transformersi” su zaradili tek nešto više od 200 miliona, što nije loše, ali nije ni na nivou ranijih letnjih hitova. Primera radi, “Iron Man 3” je prošlog leta širom SAD zaradio čak 690 miliona!

Kada je reč o očekivanjima, zanimljivo je da su Holivud prevashodno izneverili muškarci kojima Holivud već godinama tokom vrelih dana podvaljuje brojne akcione filmove. Leto su, bar kada je zarada u pitanju, izvukli “ženski” filmovi, kao što su “Grdana” i “Krive su zvezde”, beleži “Holivud riporter”.

Čak ni “Čudesni Spajdermen 2” nije zadovoljio očekivanja, iako iz studija “Soni” tvrde da su zadovoljni zaradom.

“Da, mislila sam da će nam ‘Čudesni Spajdermen 2’ zaraditi više novca nego što jeste, ali nam je svakako doneo dosta novca”, tvrdi jedna od izvršnih direktorki tog studija Ejmi Paskal. Reditelj Džon Favro, koji potpisuje režiju prva dva “Iron Man” filma, a iza trećeg stoji kao izvršni producent, ovog leta izbegao je skupe filmove i odlučio se za nezavisnu produkciju. I to se pokazalo kao pametan potez, jer je njegov film “Kuvar” (Chef) nakon premijere na Sandesu bioskopsku distribuciju počeo tokom leta, i zaradio je do sada 26 miliona dolara. Za “mali, nezavisni film” (koji ipak nose glumačka imena kao što su Robert de Niro, Robert Dauni mlađi, Sofija Vergara i Skarlet Johanson), više nego pristojna suma.

“Nisam uopšte imao nameru da doprem do baš svbakog gledaoca u svakoj zemlji”, navodi Favro objašnjavajući kako je želeo da ispriča priču koja “ne puca” na najširu publiku.

On takođe primećuje sve veći rast popularnosti kvalitentih serija i programa dostupnih na internetu.

“Mislim da se vremena menjaju”, kaže Favro. “Moramo to da prihvatimo i da ne jurimo za istim stvarima koje smo nekada jurili.”

Ipak, Favro smatra da glad za blokbasterima i poznatim temama neće tako brzo nestati, zbog čega se prihvatio i režije nove verzije “Knjige o džungli”, koju priprema studio Dizni. Da bi zaradio “tričave” 4 milijarde, Holivud će tokom avgusta morati dobro da se potrudi, pa su sada sve oči uperene na filmove “Herkul”, “Čuvari Galaksije” i “Nindža Kornjače”.

Mnogi veruju i da će ovo leto proći nečujno, dok će sledeće odjeknuti na pravi način. Ipak se za letnje mesece 2015. najavljuje nov nastavak “Osvetnika” (Avengers: Age of Ultron), popularni Minjoni dobijaju svoj film, a tu je i novi nastavak kultnog hit serijala “Park iz doba jure” (Jurassic World),

“Mislim da se to dešava ciklično”, tvrdi producent filma “X-Men” Sajmon Kinberg. “Sledeće leto će biti leto sa najvećom zaradom u istoriji Holivuda, i niko se neće brinuti o propasti industrije.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: