Raznovrsni prateći program na Paliću

U raznovrsnu ponudu 21. Festivala evropskog filma na Paliću uključeni su interesantni prateći programi, među kojima „Kinematografija u fokusu: Gruzija“, ciklus „Novi mađarski film“ i „Ekološki dokumentarci“.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.07.2014.

16:37

Default images

Predstavnik Gruzijskog filmskog instituta David Vašadze rekao je danas na konferenciji za novinare da nacionalni filmski centar u Tbilisiju godišnje obezbedi sredstva za četiri -pet dugometražnih igranih filmova. „

"Naši budžeti su dosta skromni, pa zato uglavnom radimo koprodukcije sa zapadnoevropskim zemljama. Ponosni smo što u poslednje vreme imamo dosta mladih autora, a posebno zato što je sve više i žena reditelja"“, istakao je Vašadze.

Za gruzijski ciklus koji se prikazuje u sali Otvorenog univerziteta u Subotici odabrano je šest ostvarenja, dok film „"Sastanci na slepo"“ Levana Koguašvilija učestvuje u glavnom takmičarskom programu na Paliću.

Dokumentarci ekološke i antropološke tematike prikazuju se u bioskopu „Lifka“ u Subotici, a odabrao ih je, kao i prethodnih godina Igor M. Toholj.

"Glavna orijenatcija je da prikažemo kreativne dokumentarce, dela sa izrazitim autorskim pristupom. Bitna je tema, ali jednako i estetika filma"“, istakao je selektor. Toholj je dodao da je za šest-sedam godina koliko se bavi ovom programom primetio promene u toj oblasti u svetskoj kinematografiji. „

Sve je više etabliranih reditelja dokumentarista koji se bave ekologijiom kao temom na filmski, a ne televizijski način i sve je više takvih filmova zapaženo na festivalima“, rekao je on. U planu je, kako je najavio, da se izbor - retrospektiva ovog programa prikaže na TV Novi Sad, a zainteresovan je i Kulturni centar Novog Sada.

Selektor tradicionalnog pratećeg programa festivala na Paliću „Novi mađarski film“ Zoltan Šifliš ocenio je da je kinematogafija našeg severnog suseda znatno napredovala u poslednje dve-tri godine.

Do 2010. godine, objasnio je on, producentski sistem je gomilao gubitke i pretio je potpuni krah. Onda je uvedena nova kulturna politika i transformacija već daje rezultate, a suština je da država sada daje sredstva za manji broj filmova, ali do čak 70 posto budžeta.

Mladi autori su se prilagodili novom sistemu konkursa. U proteklih godinu dana snimljeno je 15 dugometražnih filmova, što je značajan pomak. Na jesen će, posle pauze od tri godine, ponovo biti održan nacionalni festival, rekao je Šifliš.

Izbor od šest novih mađarskih filmova prikazuje se na Otvorenom univerzitetu u Subotici, a ostvarenja mađarskih autora učestvuju i u takmičarskim selekcijama na Paliću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: