“Gde je mesto kulture u reformama?”

Glumica Mira Banjac izjavila je 20. jula na Paliću da je domaća kinematografija u teškoj situaciji i da se u započetim državnim reformama mora tačno znati mesto kulture, filma i pozorišta.

Kultura

Izvor: Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 20.07.2014.

14:59

Default images

"Krenuli smo žestoko u reforme, a ja hoću da vidim gde će u tim reformama biti kultura", rekla je Banjac na konferenciji za novinare tokom Festivala evropskog filma na Paliću.

Ona je rekla da je kultura odraz čitavog društva i da "ne sme biti moda trenutka i refleksija jedne politike", nego mora da ima čvrsto i trajno mesto, kao i privreda.

"Nema ništa tužnije od 'siromašnog filma' i pozorišta jer je to odraz 'siromašne' nacije", rekla je Banjac i dodala da mnogi autori iz Srbije dobijaju nagrade na svetskim i evropskim festivalima, ali je to potpuno zanemareno.

Priznanje "Aleksandar Lifka" koje joj je uručeno 19. jula na otvaranjau Festivalu evropskog filma na Paliću, za ovu glumicu ima posebno mesto jer prevazilazi uske okvire srpskog filma i daje prepoznatljivost van granica - u Evropi i svetu.
Foto: FEF
Prema njenim rečima, program festivala na Paliću predstavlja mnogo mladih autora koji su već postali "majstori" filmske umetnosti i ukazuje na nove pravce evropskih kinematografija.

"Ovaj festival daje nadu da su vrata otvorena i da smo negde krenuli, da je svet došao, i da tom svetu imamo nešto da ponudimo", rekla je Banjac, koja je od ove godine i predsednica Saveta FEF-a.

"Ja ne bih postojala bez publike. To je svet koji vas kao glumca stvara i dovodi do nekih vrhova, mada može i da vas uništi", smatra Banjac. "Tu ravnotežu u našoj karijeri pravi publika. Kada si izložen moraš da podnosiš sve što tome pripada. Kada je lepo i kada publika tako zalegne za tebe, onda kažes: hvala vam što ste me primetili, što ste me doveli do ovog trenutka", rekla je Banjac.

Tokom pola veka filmske karijere ostvarila je impresivan niz vrlo raznovrsnih likova žena iz naroda.

"Mislim da je to odlika cele moje karijere. Ja sam od početka predodređena kao karakterna glumica", rekla je ona i podsetila na veliki svetski repertoar koji je odigala na pozorišnoj sceni - Šoa, Šekspira, Dostojevskog.
Foto: FEF
"Što se tiče mojih žena iz naroda na filmu, to je bio filigranski posao da ih oživim. To se ne može na brzinu jer je onda rezultat kliše. Morate ući u mentalitet, u tananosti, dodati detalje, da iz svega toga izađe autentičan lik", objasnila je ona.

Kako je dodala vrlo je radoznala osoba i ne može da bude pasivna. "Recimo, sada su ove velike priče o reformama. Ja nisam političar, bavim se politikom utoliko što mi živimo politiku, a pre svega me zanima šta će biti sa kulturuom u tim reformama, da li će ona konačno doći na svoje. Moj sin i prijatelji kažu mi 'pusti to, uživaj', a svesna sam i da ja tu ne mogu mnogo da promenim, međutim mene sve to i dalje interesuje. Želim da budem angažovana i korisna", istakla je Banjac.

Ovih dana rešena je da na Paliću uživa u kvalitetnim filmovima i lepoj atmosferi, a već krajem idućeg meseca ulazi u novi projekat jer je čeka uloga u seriji "Sva ta ravnica".

"Imam i još neka obećanja, zavisi od para da li će zaista krenuti, ali nisam uznemirena. Sve što dođe, dobro je došlo", zaključila je ona.

Program FEF-a za 20. jul

Foto: FEF
Takmičarski program / Official Selection

STANICE KRSTA / STATIONS OF THE CROSS / KREUZWEG
Germany, France, 2014, 107'
Režija/Directed by: Dietrich Brüggemann
Letnja pozornica Palić / Summer Stage Palić, 21:00

O KONJIMA I LJUDIMA / OF HORSES AND MEN / HROSS Í OSS
Iceland, 2013, 80'
Režija/Directed by: Benedikt Erlingsson
Letnja pozornica Palić / Summer Stage Palić, 23:00

Paralele i Sudari / Parallels and Encounters

VLASNICI / THE OWNERS / UKKYLIKAMSHAT
Kazakhstan, 2014, 93’
Režija/Directed by: Adilkhan Yerzhanov
Bioskop Jadran Subotica /Jadran Cinema Subotica, 18:00

IZ NEPOZNATOG RAZLOGA / FOR SOME INEXPLICABLE REASON / VAN VALAMI FURCSA ÉS MEGMAGYARÁZHATATLAN
Hungary, 2014, 89’
Režija/Directed by: Gábor Reisz
Bioskop Jadran Subotica /Jadran Cinema Subotica, 20:00

Mladi duh Evrope / Young Spirit of Europe

JEDAN OD NAS / ONE OF US / IL EST DES NOTRES
France, 2013, 43’
Režija/Directed by: Jean-Christophe Meurisse
Bioskop Abazija Palić / Abazija Cinema, 21:30

PRIČA MOJE SMRTI / STORY OF MY DEATH / HISTÒRIA DE LA MEVA MORT 148’
France, Spain, 2013, 110’
Režija/Directed by: Albert Serra
Bioskop Abazija Palić / Abazija Cinema, 22:13 Novi gruzijski Film / New Georgian Film

U CVATU / IN BLOOM
Georgia, Germany, France, 2013, 102’
Režija/Directed by: Nana Ekvtimishvili, Simon Gross
Eurocinema Otvoreni univerzitet / Eurocinema Open university Subotica, 17:00

Novi mađarski film / New Hungarian Film

NEBESKA SMENA / HEAVENLY SHIFT / ISTENI MÛSZAK
Mađarska (Hungary), 2013, 100’
Režija/Directed by: Márk Bodzsár
Eurocinema Otvoreni univerzitet / Eurocinema Open university Subotica, 19:00

Eko dokumentarci / Eco Documentaries

CEV / PIPELINE / TRUBA
Russia, Czech Republic, Germany, 2013, 117’
Režija/Directed by: Vitaly Mansky
Art bioskop Aleksandar Lifka / Lifka Cinema, 17:00

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: