Umrla zvezda Brodveja Elejn Strič

Elejn Strič, glumica hrapavog glasa koja je svojom glumom šest decenija vedrila i oblačila njujorškim Brodvejem i londonskim Vest Endom umrla je sinoć u 89. godini.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 18.07.2014.

09:58

Default images

Strič (Elaine Stritch), nagrađena više puta za televizijske uloge u serijama “30 Rock” i “Law and Order”, umrla je u svojoj kući u Mičigenu (Detroit), prirodnom smrću.

Godinama je patila od dijabetesa i imala probleme sa zdravljem.

Elejn Strič je sarađivala sa nekim od najvećih kompozirota – od Noela Kauarda (Noel Coward) koji je zvao Stiči do Stivena Sondhajma (Stephen Sondhajma) koji ne napisao pesmu koja je kasnije postala njena lična karta “The Ladies Who Lunch” iz mjuzikla “Company” iz 1970. godine.
Foto: Beta/AP
Njena izvođenja nisu jedina stvar koja je učinila legendom Brodveja. Znala je da bude glasna, naporna i ljuta. U maju prošle godine u intervjuu sa Alekom Boldvinom ona se složila da je znala da bude naporna. Igrala je majku Boldvina u “30 Rock”.

“Volim da se o meni govori, volim da se o meni piše. Želim da sve bude u vezi sa mnom” rekla je za Holivud Reporter prošle godine.

Ona je bila jedan od simbola Njujorka pa je 2003. godine proglašena za živu znamenitost. Deset godina kasnije izjavila je da više nema energije da živi u Njujorku i vratila se u rodni Mičigen.
Elejn Strič je otišla u Njujork 1944. godine sa svega 17 godine kako bi završila pkolu. Zaljubila se u scenu i završila glumačku školu Stela Adler u klasi sa Marlonom Brandom i Volterom Matauom.

Iako nije mogla sve da peva, njeni fanovi kažu da je specifičnost njenog glasa to što je znala da prenese emociju.

Kada je mjuzikla “Company” završio svoj život na Brodveju, Strič ga je odnela u London gde je provela 13 godine i udala se za glumca Džona Beja. On je 1982. godine umro, nakon 10 godina braka.
Foto: Beta/AP
Iskreno je govorila o svojoj borbi s alkoholom priznajući da je pila pre izlaska na scenu.

“Pila sam jer sam se plašila – svojih mogućnosti i talenata” rekla je za Njujork Tajmns 2002. godine.

“Znala sam da posedujem talenat ali nisam znala kako da ga ispoljim. Piće mi je pomagalo u tome”, govorila je Elejn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: