"Borina smrt - ogroman gubitak za sve nas"

Poznati glumac Bora Todorović preminuo je jutros u Beogradu, a njegovim odlaskom izgubili smo "velikog glumca, jednu od najvedrijih ličnosti beogradskog pejzaža i sjajnog druga i prijatelja", ocenile su njegove kolege i prijatelji.

Kultura

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 07.07.2014.

12:14

Default images

"Napustio nas je jedan od najznačajnijih najpopularnijih i najšarmantnijih glumaca u istoriji srpskog pozorišta, filma i televizije. Bora je bio i ostaće upamćen po ulogama malih ljudi, koji se snalaze uz osmeh i neverovatne priče za preživljavanje. Igrao je često samog sebe sa šarmom koji je zaštitni znak Beograda. Sa Borom odlazi najbliži rod mnogih građana Srbije, a meni će nedostajati kao stariji brat", rekao je Dušan Kovačević za B92.

"Umro je jedinstven glumac, jedinstven čovek, jedinstven glumac - nezamenljiv. I to se uvek tako dešava kada odu velikani, među kojima je i Bora Todorović. Taj njegov dar, ravan je najvećim holivudskim glumcima. Ja ne znam da li je bilo voljenijeg čoveka nego što je Bora bio", rekao je za B92 Voja Brajović.

„Bora Todorović predstavlja taj najslavniji deo Ateljea 212 i on pripada toj generaciji velikih umetnika koji su stvorili Atelje. Njegov šarm je jedinstven i ne postoji još jedan takav glumac kakav je Bora Todorović. On jeste Atelje 212, ali on je zadužio našu celu kulturnu javnost i mi smo svi zapanjeni. Za svakoga bih mogla da pomislim da će umreti ali ne i za njega. On nije star, sa takvim duhom i šarmom i prosto ne možete da shvatite. To je moj doživljaj Bore Todorovića a ja ga znam od 1980. godine i prva predstava koju sam radila je bila s njim `Audijencija i vernisaž`u kojoj je on igrao i njegov duh je nezamenjv i neponovljiv”, rekla je za B92, Ivana Dimić upravnica Ateljea 212.

"To je karijera koja je trajala kao malo koja, on je još 1956. igrao u filmu "Mreža" Bojana Stupice i tada je počeo svoju filmsku karijeru i svih ovih godina bio je prisutan i na filmu i na televiziji. Ono što je radio 80-tih godina sa svim najpoznatijim rediteljima sa ovih prostora: Goranom Markovićem, Goranom Paskaljevićem, Emirom Kusturicom, Slobodanom Šijanom, Brankom Baletićem, Duškom Kovačevićem... je ono po čemu se naša kinematografija prepoznaje kada se osvrnete šta je naša kinematografija bila u 20. veku," rekao je Zelenović.
"Bora je bio veliki, suptilan glumac, ali pre svega sjajan drug i prijatelj. Duhovit, uvek najlmladji u društvu. Ali, nažalost najmladji i odlazi. Neizmerno sam tužan", rekao je Tanjugu režiser Goran Paskaljević.

Teatrolog Jovan Ćirilov ocenio je da je sa odlaskom Todorovića iz naše sredine "nestao jedan od najvedrijih glumaca i ličnosti beogradskog pejžaža."

"I to je nekakva životna protivrečnost povezivati Boru Todorovića sa krajem. Ostaje nam uverenje da glumačka umetnost ostavlja za sobom trag, pre svega u njegovoj porodici, u njegovom sinu, uticaju koji je učinio na druge, bar utisku da se sa vedrinom može prolaziti kroz naš tegobni život i kroz našu sredinu u kojoj uvek ima viška istorije", rekao je Ćirilov Tanjugu.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović rekao je da je smrt Todorovića "ogroman gubitak i za našu kinematografiju i za pozorište i za porodicu i kulturu". "Ono što je meni zanimljivo je da se replike iz tih filmova u kojima je igrao i danas se mogu čuti u svakodnevnom govoru i to govori da Bora Todorović nije bio glumac klišea. Sve su njegove uloge veoma raznovrsne i osobene na svoj načim i to je dokaz njegovog ogromnog glumačkog talenta koji je Bora posedovao. Ogroman je gubitak za sve nas", zaključio je on.

"Bora Todorović bio je od početka karijere okrenut savremenom repertoaru, imao je izvanredan glumački instinkt i šarm, pa se vremenom i specijalizovao za likove savremenog senzibiliteta, slobodnog duha, čak i u delima koja su smeštena u epohu," izjavio je dramaturg Dimitrije Vojnov povodom smrti slavnog glumca. U današnjoj izjavi agenciji Beta, Vojnov je napomenuo da je Tododović iza sebe ostavio značajan glumački opus i na filmu i na televiziji i u pozorištu.

Prema rečima Vojnova, Todorović je u pozorištu, "kroz angažmane u Beogradskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212 praktično krčio put savremenim piscima i savremenim interpretacijama klasike, a naš dramatičar koga neposredno možemo vezati za Todorovića jeste Dušan Kovačević."

"Kad je o filmu reč, imao je priliku da radi sa najvećim rediteljima, pre svih sa Emirom Kusturicom, i da značajno doprinese važnim filmovima Gorana Markovića i Slobodana Šijana", rekao je Vojnov. Ovaj kritičar je ukazao da se po popularnosti izdvajaju njegove uloge u filmovima "Balkan ekspres" i "Maratonci trče počasni krug".

"Srpska kinematografija će mu zauvek biti zahvalna upravo zbog lika Đenke, srpskog filmskog pionira u kojoj je sublimirao sve slabosti i iskušenja naše struke i onih koji su opredelili da se njome bave u proteklom veku", ocenio je Vojnov. . Glumac Branislav Lečić rekao je da mu je "veoma teško što je otišao jedan od izuzetnih glumaca i prijatelja, Bora Todorović.

Sa njim sam radio film "Profesionalac" i to je bilo na moje zadovoljstvo, jer nikada lakše i lepše nisam radio sa jednim glumcem koji itekako ume da napravi fleksibilnu granicu između svog intimnog, privatnog i onoga što je glumački zadatak, rekao je Lečić Tanjugu.

"Mislim da ga je to karakterisalo kroz ceo život, a to su mogli i svi ostali da osete, a to je da se ne zna da li se zeza ili glumi, da li je ozbiljan ili se šali. Njegova duhovitost i humor su bili hrana ne samo na sceni, već i izvan nje, zato što je zajedno sa Draganom Nikolićem i drugim glumcima uspevao da napravi zanimljivu atmosferu, kao i da stvori priče, anegdote koje i dan danas žive", dodao je on. Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac ocenio je danas da je Bora Todorović jedan od najznačajnijih i glumaca koji je svojim ulogama ispisao najblistavije stranice istorije srpskog pozorišta i filma.

U telegramu saučešća porodici glumca, Tasovac je naveo da je Bora Todorović bio ne samo jedan od najvećih glumaca naše epohe, već i jedan od najvoljenijih.

"Po jednoj legendi veliki glumci nas napuštaju leti, kada je pozorišna sezona završena, kada znaju da je misija za tu godinu zaokružena, ostavljajući nas da se sećamo njihovih brojnih uloga kojima su obogatili živote svih nas", naveo je Tasovac u telegramu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

256 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: