Filmska ekstravaganca: Sve oči uprte u Kan

Kanski festival prostrće crveni tepih u sredu kako bi dočekao režisere -"teškaše" koji se ove godine nadmeću za glavnu nagradu festivala sa novajlijama, povratnicima i onima koji pevaju svoju labudovu pesmu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 10.05.2014.

11:14

Default images

Poznati režiseri Dejvid Kronenberg, braća Darden, Žan Lik Godar, Majk Li i Ken Louč neki su od takmaca za Zlatnu palmu 67. filmskog festivala u Kanu.

Dvanaestodnevna filmska ekstravaganca počinje premijerom ostvarenja "Grace of Monako", dugoočekivanog biografskog filma o holivudskoj divi Grejs Keli koju igra Nikol Kidman.

Film je već izazvao kontroverze pošto se režiser Olivije Dan već sukobio sa porodicom Grejs Keli ali i američkim distributerom Harvijem Vajnstinom. Vajnstin je želeo da se film više fokusira na holivudsku karijeru Grejs Keli dok su njena deca trejler za film nazvala "farsom" i optužila režisera da je "oteo" njihovu porodičnu istoriju iz komercijalnih razloga. Ove godine Kan će biti stecište zvezda pošto se očekuje dolazak Meril Strip, Džona Kjuzaka, Roberta Patinsona, Žilijet Binoš, Tima Rota i Kristen Stjuart.

Dvostruka oskarovka Sofija Loren (79), jedan od poslednjih velikih seks simbola sredine prošlog veka doneće dašak starog glamura sa svojim filmom "The Human Voice" koji se prikazuje van takmičarskog programa.

Sve oči, piše AFP, biće uprte i na rediteljske debije Kanađana Rajana Goslinga i Ksavijera Dolana. Goslingov film "Lost River", koji se prikazuje u selekciji "Izvestan pogled", pokazaće da li ovaj tridesettrogodišnji glumac ume da režira. Talentovani Dolan, koji je sa 25 godina već video prikazivanje tri svoja filma na Kanu, debitovaće u takmičarskom programu sa ostvarenjem "Mommy".

Ove godine 18 filmova takmičiće se za Zlatnu palmu koju će dodeliti žiri na čelu sa režiserkom Džejn Kempion.

Biće to, piše francuska agencija, kraj jedne ere pošto je Louč (77) najavio da je njegov "Jimmy''s Hall" poslednji dugometražni film i da će se od sada fokusirati na dokumentarce. Veteran britanske kinematografije i redovni gost u Kanu Zlatnu palmu je osvojio 2006. sa filmom "Vetar koji njiše ječam". I za Žan Lik Godara (83) ovo bi mogao da bude poslednji Kan. Šef festivala Tijeri Fermo priznaje da se za sada ne zna da li će se velikan francuskog novog talasa pojaviti na projekciji njegovog filma "Adieu au Langage". Premijeru filma "Socialism" 2010. preskočio je zbog, kako je tada misteriozno rekao, "problema grčke vrste".

"Obećao je da će doći ali to ništa ne znači", našalio se Fermo prošlog meseca.

Nešto "ublaženije" američko prisustvo u Kanu dolazi u formi Tomija Li Džonsa i njegovog vesterna "The Homesman" koji je Stiven Spilberg, prošlogodišnji predsednik žirija, toplo preporučio Fermou. Film predstavlja povratak zvezde serijala "Ljudi u crnom" u takmičarski program posle "Tri sahrane Mekliadesa Estrade" iz 2005.

U takmičarskom programu su i braća Darden sa "Two Days, one Night" i, ukoliko povede, biće prvi režiseri koji su tri puta osvojili Zlatnu palmu.
Foto: Beta/AP
Vrhunac festivala biće, kako se očekuje, film Džona Burmana "Queen and Country" koji se prikazuje van konkurencije. Reč je o nastavku popularnog filma ovog britanskog režisera iz 1987. po imenu "Nada i slava".

Azija i Affika biće predstavljene u glavnom takmičarskom programu ostvarenjima "Still the Water" Japanke Naomi Kavase i "Timbuktu" Abderahmanea Sisakoa sa Mauritanije.

Organizatori festivala izabrali su samo delić od 1700 filmova koji se svake godine šalju ne bi li bili uvršteni u takmičarski program. Poznat po dobitnoj kombinaciji glamura francuske rivijere i umetničkih vrednosti, festival može da se pohvali time da je otkrio zvezde poput Stivena Soderberga i Kventina Tarantina, a Zlatna palma i dalje važi za jednu od najprestižnijih filmskih nagrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: