Biti svoj: Magija finskog filma

Potresne drame, hrabri reditelji, poneka komedija pa čak i nordijski vestern dočekaće od 25. do 29. aprila publiku u Kulturnom centru Beograda, u okviru treće Nedelje finskog filma koja se odvija pod sloganom „Biti svoj“.

Kultura

Izvor: Piše: Mladen Savkoviæ

Sreda, 16.04.2014.

18:58

Default images

Skandinavska filmska i televizijska ostvarenja nenajavljeno, ali munjevito brzo stiču sve veću podršku i u Srbiji. Dovoljno je samo pogledati broj fanova koji se u Srbiji oduševljava hvaljenim nordijskim noarom, ili pak uzeti u obzir Nordijsku panoramu, reviju filmova koja godinama unazad uspešno krstari Srbijom.

Ali i sam podatak da je prošle godine Nedelju finskih filmova u Kulturnom centru Beograda posetilo oko 1.500 ljubitelja sedme umetnosti bio je dovoljan da Ambasada Finske u Beogradu, u saradnji sa KCB-om i uz pomoć Finskog filmskog fonda prikaže devet brižljivo odabranih finskih filmova domaćoj publici, kazala je predstavnica ambasade Johana Virtapura na konferenciji za novinare.

„Beogradska publika je zainteresovana za procvat finske inudstrije i mi ćemo nastojati da održimo ovo filmsku reviju u životu onoliko dugo koliko budemo imali dobrih finskih filmova“, dodala je ona.

Prema rečima Vesne Danilović, urednice programa KCB-a, Finski filmski fond prepoznao je značaj ove revije i Beograda kao mesta gde treba prikazivati filmove, bez obzira na to što u pitanju nije veliko tržište.
Kao potvrda tog stava, Beorgad će tokom trajanja Nedelje finskog filma posetiti Jana Paskala, šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog fonda, ključna figura u promociji finskih filmova u svetu. Beograd će takođe ugostiti i Akua Louhimiesa, hvaljenog filmskog reditelja koji će svečano otvoriti filmsku reviju 25. aprila u 20 časova u KCB-u, nakon čega će biti prikazan njegov film „Vuosari - gola luka“.

Louhimies je jedan od najboljih filmskih autora, a njegovo ostvarenje „Surova zemlja“ ubraja se u najbolje finske filmove svih vremena. Domaća publika ranije je bila u prilici da u bioskopima i na festivalima vidi njegove filmove kao što su „Beli grad“ i „Aprilske suze“, a ovom prilikom osim filma koji otvara festival, biće prikazano i njegovo ostvarenje „Crna kugla“, najavio je selektor filmova Nebojša Popović.

Uzbudljiv i potresan film mozaične strukture, „Vuosari - gola luka“ (Vuosaari, 2012 / 25. april u 20h) je precizan presek duhovnog stanja savremenog finskog društva. Smešten u predgrađu Helsinkija, na poslednjoj stanici metroa, Louhimiesov kroz film upravlja različitim ljudskim sudbinama na neverovatno realističan, a opet izuzteno emotivan način. Rediteljka Marit Lali predstaviće se debitantskim filmom „Na pragu zrelosti“ (Kohta 18, 2012 / 26. april u 19h), jednim od najvećih iznenađenja u finskoj kinematografiji poslednjih godina. Iskren, dobro spakovan film koji prepliće sudbine pet sedamnaestogodišnjaka osvojio je prošle godine čak četiri Jusi nagrade, najprestižnija finska filmska priznanja.

Oduševivši kritiku i iznenadivši mnoge, film ne samo da je proglašen najboljim, već je dobio priznanje i za režiju, scenario i sporednu žensku ulogu. Junaci filma, svaki na svoj način, žive svoje priče čije delove kriju od drugara, a bolno suočavanje za njih će biti i polaganje ispita zrelosti. Drugi Louhimiesov film na ovoj reviji je „Crna kugla“ (8-pallo, 2013 / 26. april u 21h), sociološka drama sa elementima trilera, rađena prema motivima knjige Marka Kilpija „Žive knjige“. U nazivu inspirisan neizbežnom bilijarskom kuglom, film pripoveda priču o bivšoj zatvorenici koja, po izlasku na slobodu, pokušava da ponovo izgradi stabilan život.

Međutim, kako to obično biva, ispravljanje krivih Drina nije lak posao, naročito ako se u tom pokušaju ne možete osloboditi duhova prošlosti. Neobičan „road movie“ svakako je film „Na sever“ (Tie pohjoiseen, 2012 / 27. april u 19h) reditelja Mike Kaurismakija. Gorko-nežna komedija govori o ocu i sinu u poodmaklim godinama koji zajedno kreću na put ka severu Finske, gde će prvi put zaista upoznati jedan drugog. Mika Kaurismaki, stariji brat slavnog Akija Kaurismakija, odigrao je značajnu ulogu u finskoj kinematografiji, napravivši prekretnicu svojim filmom „Lažov“ (Valehtelija). Psihološka drama „Otvori mi se“ (Kerron sinulle kaiken, 2013 / 27. april u 21h) kritika je ocenila kao jedan od najboljih nordijskih filmova u skorije vreme. Redielj Simo Halinen nakon romantične drame „Biciklomanija“ (Cyclomania) upustio se u snimanje duboke filmske priče o seksualnim identitetima, u čijem se središtu nalazi Marit, koja nakon operacije promene pola pokušava da uspostavi novi odnos sa sredinom.

Film se izdvojio i po izuzetnim glumačkim ostvarenjima, a glumica Lea Klemola nagrađena je nagradom Jusi za najbolju žensku ulogu. Prošle godine na Filmskom festivalu na Paliću film je nagrađen priznanjem „Sejfi Teoman“ za najhrabriji prvi ili drugi film. Rediteljski debi jednog od najcenjenijih finskih glumaca Petera Francena, film „Iznad tamne vode“ (Tumman veden paalla, 2013 / 28. april u 19h) uzbudljiva je priča o odrastanju malog Pitea.

Francen je zapravo prvo napisao roman zasnovan na detaljima iz sopstvenog života, a potom ga pretvorio u film koji na intiman i bolan način govori o nasilju u porodici, ispričan iz ugla dečaka čiji se očuh bori sa alkoholizmom, majka sa svojim mužem, roditelji sa svojim roditeljima ali i sopstvenom savešću. Slogan „Biti svoj“, prema rečima selektora Popovića, najbolje je sažet u filmu „Betonska noć“ (Betoniyo, 2013 / 28. april u 21h) koji potpisuje rediteljka Prijo Honkasalo. Svojevrsna odiseja četrnaestogodišnjeg Sima, koja traje samo jednu helsinšku noć, nagrađena je sa čak šest Jusi nagrada, uključujući priznanja za film i režiju.

Problemi sa najrazličitijim identitetima, sve muke odrastanja upakovane u betonsko srce Helsinkija, naći će se na testu u jednoj noći, noći koju Simo provodi sa svojim starijim bratom, herojem u njegovim očima, koji za nekoliko sati odlazi u zatvor. Još jedna drama koja preispituje porodične odnose jeste film rediteljke Ulrike Bengts „Pomoćnik“ (Larjungen, 2013 / 29. april u 19h). Radnja prati trinaestogodišnjaka Karla koji dolazi na izolovano ostrvo u Baltičkom moru gde će raditi kao pomoćnik svetioničara Vilhelma.

Dolazak u ovu porodicu za Karla predstavlja slamku spasa, beg iz sirotišta, ali će ga pažnja koju mu poklanja Vilhelm dovesti u sukob sa svetioničarevim sinom. Nedelju finskog filma zatvoriće će na neočekivan način, uz pravi nordijski vestern „Bilo jednom na severu“ (Harma, 2012 / 29. april u 21h), žestok, brz i dramatičan film. Reditelj Juka-Peka Sili smestio je radnju u XIX vek, u bajkovitu Ostrobitniju na zapadu Finske, gde se poštuje tradicija da najstarijem sinu, bez obzira na to kakav on bio, pripada celokupno porodično nasledstvo.

Porodica Valitalo tako će biti uvučena u veliku dramu u kojoj će glavni akteri biti braća sukobljena ne samo oko nasledstva, već i oko pitanja pravde, morala, ljubavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: