10 najboljih španskih filmova stiže u Srbiju

Najnagrađivanija i najgledanija španska filmska ostvarenja prošle godine, kao i nekoliko filmova nezavisne produkcije, naći će se na programu „Španskog metra“, filmskog festivala koji se krajem maja održava u Beogradu i Novom Sadu.

Kultura

Izvor: Izvor: Mladen Savkoviæ, B92

Utorak, 29.04.2014.

15:46

Default images

Sedmi put zaredom, kraj maja protiče u znaku revije najboljih španskih filmskih ostvarenja, koja u okviru filmske revije Španski metar domaćoj publici predstavlja Institut Servantes. Izuzetak neće biti ni 2014. godina, a kako za B92 otkriva Havijer Vakas, urednik kulturnog programa Institura Servantes, i ove godine publiku očekuje deset ostvarenja koja su obeležila špansku kinematografiju prošle godine.

„Publika ’Španskog metra’ imaće u prilici da premijerno vidi dva filma koja su trijumfovala na poslednjoj dodeli nacionalnih filmskih nagrada Goja. Festival otvara jedan od njih, film ’Veštičarke i bičarke’ (Las brujas de Zugarramurdi), koji važi za španski spektakl u pravom smislu“, navodi Vakas.

Reč je o novom filmu čuvenog reditelja Aleksa de la Iglesije, koji je okupio zvezdanu glumačku ekipu. U filmu igraju Hugo Silva, Mario Kasas, Pepon Nieto, Karolina Bang...

„Taj film je osvojio osam nagrada Goja, i to najviše u tehničkim kategorijama. Ali on nije samo tehnički izvanredan, već ima i odlične glumačke bravure i zanimljivu radnju“, dodaje Vakas. Osim ovog, domaća publika moći će da vidi i druo ostvarenje koje je trijumfovali na dodeli Goja nagrada, i to u kategorijama za najbolji film i režiju. Film Davida Truebe „Život je lak dok žmuriš“ (Vivir es facil con los ojos cerados) nazvan je po stihu pesme „Strawberry Fields Forever“ čuvenog sastava The Beatles.

„Postoje predrasude o tome da Španci nisu naklonjeni anglosaksonskom svetu. Mislim da one proizilaze iz našeg odnosa prema sopstvenoj kulturi koju čuvamo, ali i činjenica kao što je to da se filmovi i serije u Španiji sinhronizuju. Međutim, ovaj film, koji ostavlja bez reči svojim kvalitetom, inspirisan je liverpulskim bubama i sigurno će iznenaditi gledaoce“, objašnjava Vakas.

On primećuje da je od pet filmova koji su bili nominovani za Goju za najbolji film, čak četiri uvršteno u selekciju Španskog metra, dok je peti film „Kanibal“ bio prikazan na ovogodišnjem Festu. Među tim ostvarenjima je i film „Velika španska porodica“ (La gran familia Espanola), jedan od najgledanijih španskih filmova prošle godine. Ova komedija samo tokom prve sedmice prikazivanja zaradila je širom Španije više od 700.000 evra. Reditelj Danijel Sanćez Arevalo spojio je dve omiljene španske stvari - porodicu i fudbal, i snimio odličnu komediju smeštenu u 2010. godinu, u vreme kada je reprezentacija Španije osvajala svetsko prvenstvo u fudbalu.

„Posebno ističem i film ’Na ivici’ (La Herida), koji je bio pravo iznenađenje. U pitanju je debitantski film mladog reditelja Fernanda Franka, koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u San Sebastijanu. Želja nam je da ovim festivalom otvorimo vrata publici u svet novih autora, a ovo je upravo film koji dolazi od mladih snaga“, kaže urednik kulturnog programa Institura Servantes.

Vakas dodaje da je važno i prisustvo nezavisnih, niskobudžetnih filmova na Španskom metru, pa je tako osim filma „Na ivici“ izabrano i ostvarenje „Putovanje na početak“ (Mapa).

„Film prati mladog čoveka koji putuje u Indiju u potrazi za smislom života, da bi kasnije shvatio kako je važnije pronaći smisao u sebi, a ne u Indiji, i kako se smisao života i željene promene jedino mogu pokrenuti iznutra.“ Ovogodišnji festival, navodi Vakas, ima i jednu zamerku - ne obuhvata nijedan film iz Južne Amerike. Ali tu su dva ostvarenja na katalonskom, koja Vakas ističe, s ciljem da naglasi kako Španski metar neguje jezičku raznolikost.

„To su filmovi ’Jedan susret u Ženevi’ (Una merienda en Ginebra) i ’Svi joj želimo najbolje’, i veoma mi je drago što smo uspeli da ih uvrstimo u selekciju. Planiramo da uskoro organizujemo i festival meksičkog filma jer želimo da predstavimo Srbiji i špansku i južnoameričku, veoma plodnu, filmsku produkciju.“

Publika u Beogradu i Novom Sadu moći pogleda i filmove „Stokholm“ (Stockholm), „15 godina i jedan dan“ (15 anos y un dia), a Vakas s ponosom naglašava da će film „Ismail“ (Ismael) imati i bioskopsku distribuciju nakon festivala. „To je najnoviji film koji imamo na festivalu i dobili smo ga zahvaljujući distributeru Dexin Film. Sigurni smo da će i na festivalu, a posle i u bioskopima, film privući veliki broj gledalaca jer ne samo da ima odličnu priču, već je okupio i u Srbiji poznatu glumačku ekipu koju predvode Belen Rueda i Mario Kasas“, ističe Vakas.

Nakon beogradske, ove filmove videće i novosadska publika, izuzev ostvarenja „Život je lak dok žmuriš“. Vakas se nada da će u okviru putujećeg filmskog karavana Instituta Servantes ovi filmovi stići i do drugih gradova Srbije.

Španski metar se od 23. do 27. maja održava u Kulturnom centru Beograda, a potom se od 28. maja do 1. juna seli u Kulturni centar Novog Sada. Sve informacije o filmovima, kao i termine projekcija, možete pronaći na zvaničnom sajtu festivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: