Kan 2014: Ko se vraća na mesto zločina?

Na omiljeno filmsko „mesto zločina“, kansku Kroazetu, ove godine vraća se legendarni Žan Lik Godar, a evo ko će mu sve izaći na crtu u okviru 67. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, koji se održava od 14. do 25. maja.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 17.04.2014.

18:23

Default images

Organizatori 67. izdanja Kanskog festivala objavili su 17. aprila listu filmova koji će se naći u zvaničnoj konkurenciji, među kojima su ostvarenja iz Rusije, Turske, Kanade, Japana i Francuske, a primetan je i veći broj filmova koje su režirale žene.

Francuski filmski velikan Godar predstaviće svoj novi film „Adieu au language“ (Goodbye to language), izazivajući na umetnički dvoboj dvostruke dobitnike Zlatne palme za najbolji film, braću Žan Pjera i Lika Dardenu.

Čuveni belgijski filmski dvojac za Kan je pripremio novi film „Deux jours, une nuit“ (Two days, one night), sa kojim će snage odmeriti i novo ostvarenje Mišela Azanavisijusa „The Search“.

Za Zlatnu palmu ove godine nadmetaće se drama „The Homesman“ koju je režirao holivudski glumac Tomi Li Džons, kao i kanadski filmovi „Maps to the Stars“ Dejvida Kronenberga i „Captive“ Atoma Egojana.

Britanci će biti prisutni na Kroazeti sa filmovima „Jimmy' Hall“ Kena Louča i „Mr. Turner“ Majka Lija, dok će ruski reditelj Andrej Zvjagincev pokušati da osvoji glavnu nagradu svojim najnovijim ostvarenjem „Levijatan“.

Tu su još i filmovi „Winter Sleep“ (Kis Uykusu) turskog reditelja Nurija Bilgea Džejlana i „Timbuktu“ Mauritanca Abderahmana Sisaka.

U zvaničnoj selekciji je i film „Two Windows“ japanske rediteljke Naomi Kavase kao i nekoliko francuskih ostvarenja, poput biografske sage „Saint Laurent“ Bertrana Bonela, o slavnom francuskog modnom kreatoru i „Sils Maris“ Olivijea Asajasa sa Žilijet Binoš u glavnoj ulozi.

Festival, koji će biti održan od 14. do 25. maja, otvoriće film "Grejs od Monaka", francuskog reditelja Olivijea Dana, sa Nikol Kidman u naslovnoj roli. Paralelni, art-house program „Izvestan pogled“, otvoriće francusko ostvarenje „Party Girl“ čiji je autor Mari Amašukeli.

Kao što smo već pisali, u selekciji kratkometražnih ostvarenja i Srbija ima svog predstavnika. To je film „Leto bez meseca“, diplomski rad mladog Stefana Ivančića.

Još jedan balkanski predstavnik biće prikazan kanskoj publici, na specijalnoj projekciji van takmičarskog programa. U pitanju je ostvarenje „Mostovi Sarajeva“ (Les ponts de Sarajevo), omnibus koji su inicirali Obala Art Centar i Sarajevo grad filma sa francuskom producentskom kućom Cinétévé i koprodukcijskim partnerima iz cele Evrope. Kratke filmove koji sačinjavaju omnibus režirali su: Aida Begić, Leonardo di Kostanca, Žan Lik Godar, Kamen Kalev, Isild le Besko, Sergej Loznitsa, Vinćenco Mara, Ursula Mejer, Vladimir Perišić, Kristi Puiu, Mark Reka, Angela Šanelec i Teresa Viljaverde. Producenti filma su Mirsad Purivatra, Jovan Marjanović i Fabiijan Servan Šreiber.

Novozelandska rediteljka i Oskarovka Džejn Kempion predvodiće ovogodišnji žiri zvanične selekcije. Ona je prva i jedina žena koja je osvojila Zlatnu palmu, i to 1993. za film „Klavir“.

Ukupno 49 dugometražnih filmova iz 28 zemalja, a među njima i 15 koje su režirale žene, biće prikazano na festivalu ove godine.

Zvanični plakat 67. festivala, koji je uvek osmišlljen kao svojevrsni omaž nekadašnjim filmskim velikanima, ovog puta je portret italijanskog glumca Marčela Mastrojanija kako gleda preko naočara za sunce, preuzet iz klasika Federika Felinija „8 ½“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: