Ovakav je život 20 stopa od zvezda

Imena kao što su Darlen Lav, Táta Vega, Džudit Hil i Liza Fišer širokoj slušalačkoj publici ne znače ništa. Ali pomenute ličnosti su i te kako zaslužne za neke od najvećih hitova popularne muzike.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

15:12

Default images

Upravo o njima govori dokumentarac „20 stopa od zvezda“ (20 feet from stardom), ovogodišnji dobitnik Oskara u kategoriji najboljih dugometražnih dokumentarnih filmova, koji će u Srbiji premijerno biti prikazan 14. maja (21h) u Velikoj dvorani Sava centra, na zatvaranju ovogodišnjeg Beldoksa.

Ostvarenje proslavljenog Morgana Nevila istražuje radni milje i sudbine pratećih vokala u zemlji najzaslužnijoj za razvoj savremene pop muzike.

Darlen Lav, Tata Vega, Džudit Hil, Liza Fišer i mnogi slični njima su svojim glasovima oblikovali mnoge najveće svetske hitove i čak ostvarili presudan uticaj na definisanje pojedinih žanrova u muzičkoj industriji SAD.

Okarakterisan kao delo prepuno života, energije i muzike „20 stopa od zvezda“ dokumentuje frustracije i tugu pratećih vokala koji su želeli da postanu zvezde, ali im to nije pošlo za rukom.
Foto: Beta/AP
U filmu se, između ostalog, mogu videti autentični video-materijali snimljeni u tonskom studiju, prilikom produkcije pojedinih vanvremenskih pesama, kao i dokumentovani nastupi, probe i intervjui sa Brusom Springstinom, Stingom, Mikom Džegerom i Bet Midler.

U okviru promocije ostvarenja „20 stopa od zvezda“ Beograd će posetiti filmski uglednici Karolin Libresko, Betani Klark, Nejt fon Cumvalt i producent ostvarenja - Ketrin Rodžers.

Film „20 stopa od zvezda“ se u Beogradu prikazuje zahvaljujući inicijativi Film Forward, usmerenoj na unapređenje međukulturnog dijaloga kroz kinematografiju. Nastala zalaganjem Instituta Sandens i Predsedničkog komiteta za umetnost i kulturu, ova institucija od međunarodnog značaja pronašla je u festivalu Beldoks relevantnog partnera za unapređenje humanističkih vrednosti na ovim prostorima. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: