Bosifest od 2. do 4. juna u DOB-u

Peti Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom “Bosifest” održaće se od 2. do 4. juna u Domu omladine Beograda, pod sloganom “Moć vizuelne komunikacije”.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 11.04.2014.

13:43

Default images

Festival se sastoji od takmičarskog i revijalnog dela u okviru kojih će publika moći da pogleda filmove koji se bave životom osoba sa invaliditetom ili su autori filmova osobe sa invaliditetom. Ove godine na konkurs je stigao rekordan broj filmova, više od 100 ostvarenja iz svih krajeva sveta.

Selektor ovogodišnjeg Bosifest-a je mlada rediteljka Jelena Gavrilović, koja je dobitnica domaćih i međunarodnih nagrada među kojima je i nagrada sa festivala Kustendorf.

U žiriju ovogodišnjeg Bosifest-a su Miloš Paramentić, dugodišnji direktor Direkcije Fest-a, Sandra Perović, novinarka RTS-a i glumica Lena Bogdanović. Oni će dodeliti nagrade za najbolji scenario, režiju i Gran pri festivala.

“Mi volimo da istaknemo da Bosifest nije festival za osobe sa invaliditetom već festival od osoba sa invaliditetom za sve ljubitelje filma, koji svim posetiocima priređuju posebne trenutke”, navodi se u saopštenju organizatora festival Hendi centra Koloseum.

Kroz filmove koji se prikazuju na Bosifest-u publika ima priliku da se upozna sa drugačijim kulturama, običajima, društvenim okolnostima i najrazličitijim životnim pričama.

Festival pruža dragocen doprinos u uključivanju osoba sa invaliditetom u kreativnu stvarnost našeg društva zbog umetničkih i drugih potencijala koje poseduju.

Pored umetničkih sadržaja produkcija Bosifesta želi da kroz razmenu informacija podstakne na usvajanje i implementaciju primera uspešne prakse međunarodne zajednice institucija u prevazilaženju društvene inkluzije, ukaže na moguće smernice i instrumente kojima bi se podstakao dalji razvoj demokratskog društva i svakog pojedinca uz poštovanje različitosti kroz individualna prava.

Više informacija o festivalu možete dobiti na zvaničnom sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: