Slobodna zona u 40 gradova Srbije

Filmski festival Slobodna zona započinje devetu po redu Turneju na kojoj će posetititi preko 40 gradova Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2014.

14:09

Default images

Posetioci projekcija će tokom aprila, maja i juna imati priliku da vide izbor od 7 filmova koje je beogradska publika izglasala za najbolje na poslednjem, devetom izdanju festivala, koji je u novembru 2013. godine posetilo više od 17 000 gledalaca.

Prikazivanjem dokumentarnih i igranih filmova iz najnovije svetske produkcije koji pokreću publiku na promišljanje mnogih aktuelnih društvenih tema, u što većem broju gradova širom Srbije, želimo da podržimo danas veoma značajan koncept kulturne decentralizacije. Takođe, ovim filmovima i eventualnim pratećim diskusijama otvaramo dragocen prostor zа rаzmenu iskustаvа između kulturnih radnika i institucija, filmskih аutorа, srednjoškolaca, studenаtа i profesionаlаcа, kao i za susret lokalne publike sa temema na koje je posebno potrebno osvrnuti se u određenim društvenim kontekstima i kulturnim sredinama u Srbiji.

Ovogodišnji izbor filmova za Turneju obuhvata ubedljivog pobednika beogradskog festivala po glasovima publike, ostvarenje The Lunchbox indijskog reditelja Riteša Batre u kome mala zabuna izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi između dvoje potpunih stranaca. Film kojim je svečano otvorena Slobodna zona i koji je doživeo četiri festivalske reprize na zahtev publike Perveznjakov vodič kroz ideologiju rediteljke Sofi Fajns, za glavnog junaka i naratora ima najpopularnijeg i najkontraverznijeg filozofa današnjice Slavoja Žižeka. Na programu Turneje ove godine će se naći i najnoviji film čuvenog britanskog reditelja Kena Louča - Duh 45-te koje u ovim kriznim vremenima, predstavalja važan podsetnik na veliki i važan san o boljem i pravednijem društvu u Velikoj Britaniji posle Drugog svetskog rata. Kandidat za Oskara u katgoriji za najbolji strani igrani film Prekinuti krug Feliksa van Groningena nam donosi uzbudljivu ljubavnu priču uz muzičku pratnju fantastične blu gras muzike. Festivalski hit, dokumentarni film Gangster te voli, Nebojše Slijepčevića koji trenutno puni bioskope širom hrvatske prati Nediljka Babića kome je nadimak Gangster, koji je pre četvrt veka odustao od postavljanja i spajanja parketa i posvetio se spajanju usamljenih srca širom Hrvatske. Igrani film izuzetne vizuelne lepote koja je u kontarstu sa temom koju nam prikazuje Časovi harmonije kazahstanskog reditelja Emila Biagazina prikazuje temu koja je veoma važna i za nas u Srbiji, a to je nasilje u srednjim školama. Bivši reprezentativac u umetničkom klizanju Andrej Grijacev osvojio je publiku širom planеte svojim rediteljskim umećem u filmu Sutra, gde prati jedan od najprovokativnijih umetničko-aktivističkih parova na svetu Vojna (rat) i njihove radikalne akcije i performase koji su često na samoj granici između umetnosti i kriminala.

Vidimo se u Slobodnoj zoni!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: