Počinje Sandens, i "Neposlušni" u igri

Sandens film festival, najveći festival nezavisnog filma u SAD, počinje danas u Park Sitiju u državi Juta (SAD), a na programu ove prestižne međunarodne manifestacije je i film "Neposlušni" srpske rediteljke Mine Đukić.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.01.2014.

12:48

Default images

Ove godine, glavnom selekcijom festivala, u kojoj će se nadmetati 16 američkih ostvarenja, dominiraju, kako su najavili organizatori, "neobični" filmovi u kojima se preklapaju različiti žanrovi. Festival će otvoriti četiri filma, među kojima je američka drama "Whiplash", priča o mladom bubnjaru perfekcionisti kog igra Majls Teler.

"Volimo da gledaoce držimo u neizvesnosti i da im ponudimo nešto neočekivano", kazao je direktor progama festivala Trevor Grot u izjavi za “LA tajms”.

Jedno od iznenađenja ovogodišnje selekcije su filmovi u kojima poznate zvede igraju nesvakidašnje uloge.
Camp X-Ray
Tako Kristen Stjuart u filmu "Camp X-Ray" glumi čuvarku u logoru Gvantanamo, koja se vezuje za jednog od zatvorenika, Rajan Rejnolds u "The Voices" igra poremećenog fabričkog radnika koji "sluša" savete svojih kućnih ljubimaca, Majkl Fasbender u drami "Frank" ima ulogu muzičkog genija koji krije lice iza ogromne keramičke glave, a Džesi Ajzenberg u "The Double" tumači lik stidljivog momka čiji je novi kolega "pljunuti" on, ali potpuno suprotne naravi.

Ovogodišnji festival nudi i neke novine poput "Sundance Kids" programa, koji je namanjen deci starijoj od pet godina. Tu je i nekoliko rediteljskih debitantskih ostvarenja glumaca veterana, među kojima Vilijam Mejsi (Rudderless), Džon Slateri (God's Pocket) i Dejvid Kros (Hits).

"Za nas je uvek veoma uzbudljivo kada glumci učine tu tranziciju", kazao je direktor festivala Džon Kuper.
Cold in July
Posetioci festivala će takođe moći da neke mejnstrim zvezde vide u niskobudžetnim ostvarenjima.

"Volim kada iskusni glumci pristanu da igraju u nezavisnim filmovima", istakao je Kuper, navodeći primer Sema Šeparda i Dona Džonsona koji zajedno glume u filmu "Cold in July" i Glen Klouz koja se pojavljuje u "Low Down".

Sandens festival, kome će ovo biti 30. izdanje, održava se od 16. do 27. januara. Tokom jedanaest dana trajanja festivala, koji je 1984. godine osnovao holivudskki legendarni glumac Robert Redford, biće prikazano ukupno 187 kratkih i dugometražnih ostvarenja.

Od tog broja čak 67 filmova biće predstavljeno u okviru četiri takmičarske selekcije - po jedna dramska i dokumentarna iz američke i svetske produkcije. Pobednici festivala biće saopšteni 26. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: