Top 10: Najbolji španski filmovi u 2013.

Jedna od najdinamičnijih kinematografija na starom kontinentu svakako je španska, pa nije na odmet da se podsetimo ostvarenja koja su obeležila tamnošnju filmsku 2013. godinu.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, El Pais

Nedelja, 22.12.2013.

15:29

Default images

U predahu od brojnih slični anglosaksonskih listi koje kod nas izazivaju najveću pažnju, uredništvo španskog dnevnog lista "El Pais" predstavilo je listu deset najboljih španskih filmskih ostvarenja ove godine. I osim vrele pirinejske krvi, kako piše list, skoro svako ostvarenje na listi sadrži i određenu dozu homora. Bilo da je reč o crnom humoru, tragikomedijama, dečjim filmovima...

Na listi se nalaze i ostvarenja koja je domaća publika imala priliku da vidi u bioskopima ili na festivalima. Tu se svakako izdvaja novi film Pedra Almodovara "Slučajni ljubavnici" koji je nakon prve filmske revije "Blockbuster" imao redovnu bioskopsku distribuciju. Osim njega, i ostvarenje "Zip, Zap i klikeraška banda" Oskara Santosa, dečji film snimljen prema junacima iz poznatog španskog stripa, bio je prikazan domaćoj publici na 9. Kids Festu.

Prvo mesto na listi zauzelo je hvaljeno ostvarenje "Velika španska porodica" Danijela Sanćeza Arevala, koje je spojilo dve velike španske ljubavi – ljubav prema porodici i ljubav prema fudbalu. Radnja filma vrti se oko najmlađeg od petoro braće koji sprema venčanje sa svojom trudnom devojkom i to baš na dan kada Španije igra finalnu utakmicu na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2010. godine.

Evo kako izgleda lista 10 najboljih španskih ostvarenja ove godine, prema mišljenju kritičara "El Paisa":

1. La gran familia española (Daniel Sánchez Arévalo) 2. Las brujas de Zugarramurdi (Alex de la Iglesia) 3. Tres bodas de más (Javier Ruiz Caldera) 4. Vivir es fácil con los ojos cerrados (David Trueba) 5. 15 años y un día (Gracia Querejeta) 6. Stockholm (Rodrigo Sorogoyen) 7. Los amantes pasajeros (Pedro Almodóvar) 8. Caníbal (Manuel Martín Cuenca) 9. La herida (Fernando Franco) 10. Zipi y Zape y el club de la canica (Oskar Santos)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: